Depreme hazırlıklı olun

Güncelleme Tarihi:

Depreme hazırlıklı olun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2006 00:53

AKOM’un Afetlerden Korunma Rehberi ve Kızılay’ın Güvenli Yaşamı Öğreniyorum kitabına göre, depremden önce alınabilecek önlemler şöyle:

Evinizde pilli radyo, el feneri ve ilkyardım çantası bulundurun, bunların nerede saklandığını evde yaşayan herkese öğretin. Evinizde yedek pil bulundurun

İlk yardım uygulamalarını öğrenin.

Yüksek raflara ağır cisimler koymayın, ağır beyaz eşya ve mobilyayı duvara sabitleyin.

Evinizin elektrik, su, doğalgaz vanalarının nerede olduğunu ve nasıl kapatılacağını evde yaşayan herkese öğretin.

Olası bir deprem anında ve sonrasında ailenizin acil durum planını daha önceden yapın.

Uykuda deprem olursa, yataktan kalkamazsanız, şiltenin altına girin.

Depremi hissetiğinizde sakin olun, paniğe kapılmayın, ayakta durmaya çalışmayın, sağa sola koşmayın, balkona çıkmayın, merdivenleri kullanmaya çalışmayın, asansöre binmeyin.

Deprem sırasında evdeyseniz masanın altına girin, "çök-kapan-tutun" hareketi ile üzerinize düşebilecek eşyalardan korunun. Çöküp sağlam bir masanın altına girin. Özellikle sırtınız pencerelere dönük bir şekilde kapanıp başınızı ve ensenizi düşen cisimlerden koruyun. Sarsıntı sona erene kadar masayla beraber hareket edebilmek için masanın bacağına tutunun.

Yakınızda masa yoksa iç duvarların dibine çöküp kapanarak kafanızı ve ensenizi kollarınızla koruyun ve olduğunuz yerde savrulmadan korunup sarsıntının geçmesini bekleyin.

Eğer bir aracın içindeyseniz aracı sağa çekerek dikkatlice durun. Durduğunuz yer köprülere, altgeçitlere, enerji nakil hatlarına ve trafik ışıklarına yakın olmamalıdır. Tünel giriş çıkışlarında durmayın, buralarda yamaç kaymaları olabilir. Büyük kamyon ve tankerlerden uzak durun.

Telefonları meşgul etmeyin, sadece çok acil durumlarda kullanın. Bilgi almak için radyo ve televizyon izleyin.

Eğer kalabalık ve halka açık bir yerdeyseniz, kapılara ulaşmak için acele etmeyin. Herkes bunu deneyecektir. Bunun yerine korunak olarak kullanabileceğiniz bir şeyler bulun ve üzerinize düşebilecek şeylerden uzak durun.

Metrodaysanız, metro durunca dışarıya herhangi bir anons yapılmadan çıkmayın. Tren rayları üzerinde ya da yakınında yüksek voltaj hatları vardır ve çok tehlikelidir. Ters yönden gelecek trene dikkat edin.

Depremden sonraki artçı sarsıntılara hazırlıklı olun, yetkililer izin vermedikçe evinize girmeyin.

Ailenizin afet planını hazırlayın. Ayrıca ev ve arabanız için ayrı ayrı afet çantaları yapın. Çantaların içinde, çakı, nakit para, battaniye, mum, çakmak, ilkyardım çantası, pilli radyo, el feneri, yedek pil, koruyucu giysiler, konserve gıdalar ve konserve açacağı, yüksek enerji veren yiyecekler bulundurun.

Ev içinde "Deprem Tehlike Avı" yaparak, deprem sırasında kayıp düşebilecek, devrilerek ya da kırılarak yaralanmanıza neden olacak eşyaları belirleyin ve bunları doğru bir şekilde yerleştirin.

Doğal afet sigortası (DASK) yaptırın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!