‘Depremde binaların yüzde 15'i çöker’

Güncelleme Tarihi:

‘Depremde binaların yüzde 15i çöker’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2010 11:52

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Güney Özcebe, İstanbul, Antakya, İzmir ve Antalya'da olası bir depremde mevcut yapıların en az yüzde 15'inin çökeceğini öne sürdü.

Prof.Dr. Özcebe, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi'nce üyelerine yönelik düzenlenen ‘Kullanıcı Dostu Yapısal Güçlendirme’ konulu seminere konuşmacı olarak katıldı. 1999'daki Marmara depreminin üzerinden 10 yıl geçtiğini hatırlatan Prof.Dr. Güney Özcebe, bu sürede değişen bir şey olmadığını söyledi.

“İstanbul yine namlunun ucunda” diyen Prof.Dr. Özcebe, “İstanbul'da 1 milyon 300 bin yapı bulunuyor. Fatih, Zeytinburnu, Küçükçekmece gibi ilçelerde yaptığımız çalışmalarda yapıların çok ama çok kötü olduğunu belirledik. İstanbul, Antakya, İzmir ve Antalya gibi birçok şehrimiz topun ağzında. İstanbul'da olası bir depremde 50- 60 bin bina göçer veya ağır hasar görür. Bina başına 5 kişi desek, 300 bin insanımızı kaybederiz. Ancak hala ‘kalan sağlar bizimdir’ felsefesi ile gidiyor olay” dedi.

Riskli binalarda güçlendirmelerin yapılması veya gerekli görülenlerin yıkılmasına ilişkin hükümet üzerinde mahalle baskısı oluşturulmasını öneren Prof.Dr. Güney Özcebe, bu sorunun kısa, orta ve uzun vadeli planlar ile çözülebileceğini kaydetti.

İnsanların bina güçlendirmeleri ile ilgili büyük bir çözümsüzlük içinde olduğunu anlatan Prof.Dr. Güney Özcebe, “50- 60 bin binanın boşaltılıp 300 bin insanı geçici olarak başka bir yere nakletmek çok güç. Bu nedenle birçok kişi deprem olmaması için dua etmeyi tercih ediyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!