Depremde 15 canın bedeli 50 YTL oldu

Güncelleme Tarihi:

Depremde 15 canın bedeli 50 YTL oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2005 00:00

17 Ağustos 1999 depreminde Düzce’de 15 kişinin hayatını kaybettiği Ersoy Apartmanı’nı yaptıran müteahhit Hasan Ersoy, İnşaat Mühendisi Tarık Acaroğlu ve mimar Sedat Duman bilirkişilerce kusurlu bulundu. Ersoy, Acaroğlu ve Duman, 6 yıl boyunca yargılandıkları Düzce Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 50’şer YTL para cezasına çarptırıldı. Verilen 10’ar aylık hapis cezası ise ertelendi.

DÜZCE Şerefiye Mahallesi’ndeki Ersoy Apartmanı, 17 Ağustos 1999 depreminde yıkıldı. Apartman sakinleri Mehmet Dinç, Gülay Dinç, Ali Yılmaz, Mualla Ayan, Coşkun Korkmaz, Asuman Korkmaz, Volkan Korkmaz, Damla Gözde Korkmaz, Nesrin Delibaş, Nusret Orhan, Mustafa Hilmi Kaplan, Tuğba Demirkan, Cengiz Çavdar, Duhan Çavdar ve Yunus Çıtıroğlu, enkaz altında kalarak yaşamlarını yitirdi.

1970 doğumlu Nesrin Delibaş, tıp öğrenimini yeni bitirmiş, Düzce’ye atanmıştı. Hekimliğinin henüz ilk yılında Ersoy Apartmanı’nın enkazında can verdi. Babası Mehmet Delibaş’ın başlattığı hukuk mücadelesi tam 6 yıl sürdü. İlk dava, binanın yapım tarihi olan 1985 yılı baz alındığı için zamanaşımına uğradı. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi ise zamanaşımı süresinin 1985’ten başlamayacağını, olayın meydana geldiği 1999 yılından başlatılabileceğini belirterek, yerel mahkemenin kararını bozdu. Dava Düzce Ağır Ceza Mahkemesi’ne döndü. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporları, binadaki korkunç ihmalleri de gözler önüne serdi.

HER ŞEYİ KALİTESİZ

Raporlara göre Müteahhit Hasan Ersoy, malzeme kalitesini düşük tutmuştu. Binada beton kalitesi, donatı çapı ve sayısı, etriye aralığı (kolon demirlerinin bağlanma aralığı) yönünden kusurlar tespit edilirken, işçilik kusurları yönünden de müteahhit sorumlu tutuldu. Mimar Sedat Duman’ın ise binayı ‘kısa kolon kırılmasına neden olacak’ şekilde yaptırdığı, İnşaat Mühendisi Tarık Acaroğlu’nun ise binaya kaçak kat yapılmasına göz yumduğu vurgulandı. Bilirkişi raporlarında, Ersoy, Duman ve Acaroğlu, binayı fen ve sanat kurallarına uygun olarak inşa etmeyerek, yıkımına neden oldukları belirtildi.

Düzce Ağır Ceza Mahkemesi, önce Ersoy, Duman ve Acaroğlu’nun 1 yıl hapis cezası, 60’ar YTL de para cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Daha sonra, sanıkların cezalarında ‘iyi hal’ indirimi yapıldı. Para cezası 50 YTL’ye indirildi. 1’er yıllık hapis cezası ise 10’ar aya indirildi. Hapis cezası ertelendi. Yargıtay, mahkemenin bu kararını da bozdu. Dosya üçüncü kez Düzce Ağır Ceza Mahkemesi’nin önüne geldi. Düzce Ağır Ceza Mahkemesi, 50 YTL para cezası ve 10’ar aylık hapis cezasının ertelenmesi yönündeki kararında direndi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!