Denktaş’ın ailesini kurtardım

Güncelleme Tarihi:

Denktaş’ın ailesini kurtardım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2007 00:00

Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü sahibi Niyazi Kızılyürek’in, Kıbrıs’ın eski cumhurbaşkanı Glafkos Klerides ile yaptığı söyleşilerden oluşan "Tarihten Güncelliğe Bir Kıbrıs Yolculuğu" isimli kitap Türkçe’de basıldı.

Kızılyürek’in kitabında Klerides, bugüne kadar bilinmeyen pek çok noktaya da ışık tutuyor. Bunlardan birisi 1964’deki çatışmalar sırasında yaşanıyor:

"Denktaş bir gün bana telefon ederek, kaldıkları bölge yakınlarında çatışmaların olduğunu, eşinin sinir krizi geçirdiğini, çocuklarının ağladığını söyledi. Benden uçak bileti alarak Ankara’ya gidebilmeleri için kendilerini havaalanına götürmemi rica etti. Havaalanına gidebilmek için Kıbrıs Rum bölgesinden geçmeleri gerekiyordu. Rauf Denktaş ailesini Ledra Palas’a getirmişti. Ben de eşi, çocukları ve hizmetçilerini oradan kendi arabamla alarak havaalanına götürdüm. Biletlerini zaten almıştım. Onları uçağa bindirdikten sonra telefon açtım ve dedim ki ’Rauf, tamamdır, endişe etme, gittiler.’ (s.135)"

DENKTAŞ YALANLADI Rauf Denktaş, Klerides’in eşini ve çocuklarını kurtardığı iddialarını reddetti ve "Aydın Hanım ve çocuklarımı Ankara’ya götürmek istedim. Gümrük noktası EOKA’cı Rumların elindeydi. Klerides’e, ’Görüşmelere Londra’da devam edeceğiz. Telefon aç gümrüğe, orada oyalayıp zorluk çıkarmasınlar’ dedim. Kurtardım demesi abartı" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!