Denizkızı Tatbikatı’nda nefesler tutuldu

Güncelleme Tarihi:

Denizkızı Tatbikatı’nda nefesler tutuldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2008 00:00

Türkiye, İsrail ve ABD’nin katılımıyla yapılan "Güvenilir Denizkızı Arama Kurtarma Tatbikatı"nın 9’uncusu dün İsrail’in Hayfa Limanı’ndan açılan 7 gemi, 2 uçak ve helikopterle başladı. Hürriyet muhabirleri, tatbikatı 1995’te denize indirilen, 8 Harpoon füzesi taşıyan Lahav firkateyninde takip etti. Tatbikatın ilk gününde, gündüz ve gece şartlarında açık denizde kazazede bulma ve helikoptere alma eğitimi yapıldı.

MISIR ve Lübnan’la ortaklaşa hareket ederek Akdeniz’in doğusunda petrol aramayı düşündüğünü belirten ve bu bölge için "Münhasır Ekonomik Bölge" iddiasında bulunan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne yanıt, tatbikat ile geldi. KKTC ile her yıl Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma tatbikatı düzenleyerek GKRY’ye yönelik tavrını ortaya koyan Türkiye, Rum kesiminin iddialarını tanımadığını bir kez daha vurguladı. Türkiye, Rum kesiminin ekonomik bölge iddialarından 2 yıl önce 2005 yılında da aynı sularda düzenlenen arama kurtarma tatbikatına katılmıştı. Türk savaş gemileri bu defa Hayfa Limanı’ndan 100 kilometre batıya ilerleyerek Kıbrıs adasının 210 kilometre güneyinde bayrak gösterdi, arama kurtarma faaliyeti icra etti.

İsrail ve Türk ekibin dostluğu

İsrail, tatbikata aralarında en büyük savaş gemisi I.N.S Lahav’ın da bulunduğu 3 askeri gemiyle katıldı. Hürriyet muhabirleri, tatbikatı 1995 yılında denize indirilen, 8 Harpoon füzesi taşıyan Lahav firkateyninde takip etti. İsrail’in en gelişmiş askeri donanıma sahip gemisi olan Lahav’da su üstü, hava ve sualtı koruma sistemleri bulunuyor. 97 metre uzunlukta olan geminin genişliği 12 metre, ağırlığı ise 1350 ton.

İsrail ve Türk ekipleri arasında iletişimi artırmak için gemiden gemiye helikopterle malzeme gönderildi. İsrail tarafı, Türk ekibe Lahav gemisinde pişirilen ekmek ve İsrail üzümlerinden yapılan şarap gönderdi. Türk ekibi ise üzerinde "TCG Gökçeada ilk ve tek" yazılı fincan göndererek karşılık verdi.

Yaralının adı alnına yazıldı

İsrail Hava Kuvvetleri’nden bir helikopter pilotunun "Camel Trophy" sevdası kaskına yansıdı. Arama kurtarma ekibini yöneten Pilot Yarbay, ’Trophy’ sevdası yüzünden "Camel Trophy İsrail Ekibi" yazan çıkartmayı kaskına yapıştırdığını söyledi.

Nefeslerin tutulduğu tatbikatta yaralılar helikopterle denizden kurtarılırken yaralananların durumu alnına ve yanağına yazıldı. Bu sayede sedyeyi açmadan yaralı hakkında bilgi sahibi olmak mümkün oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!