Denizi kirleten gemilere ceza yağdı

Güncelleme Tarihi:

Denizi kirleten gemilere ceza yağdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2001 00:00

İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'ni kirleten 12'si Türk, 33'ü yabancı bandıralı 45 gemiye geçen yıl toplam 1 trilyon 285 milyar 168 milyon lira ceza kesildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Mustafa Öztürk'ün verdiği bilgiye göre, Karadeniz kıyılarından Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanındaki İstanbul Boğazı'nın tamamı, Tuzla-Avcılar sahil bandı ile Adalar ve Ambarlı açıklarına kadar Marmara Denizi'ni kirleten gemiler, üç motorla denetlendi.
"Karadeniz'den Marmara'ya kadar olan geniş bir bölgeyi sadece üç motorla denetliyoruz" diyen Öztürk, denetimlerin yetersiz kaldığını vurguladı.
Yenikapı, Tuzla ve Unkapanı'nda bulunan ve 24 saat hizmet veren denetim motorlarında, 10 mühendis ve 20 zabıtanın görev yaptığını anlatan Öztürk, gündüz denetimlerinde büyük oranda ihbarlardan yararlandıklarını ve kesilen cezaların yüzde 30'unun bu yolla gerçekleştirildiğini bildirdi.
Öztürk, denizi kirleten gemilere uygulanan cezaların yeterli ve uluslararası standartlarda olduğunu dile getirdi. Çevre Bakanlığı ve diğer kamu kuruluşlarının, denetim konusunda önemli bir katkılarının bulunmadığını da savunan Öztürk, "Bütün denetimleri biz yapıyoruz, kesilen cezaların yüzde 80'i Çevre Bakanlığı'na gidiyor. Bize sadece yüzde 20 kalıyor" dedi.
Haberin Devamı

Gece denetimleri
Mustafa Öztürk, gündüz saatlerindeki denetimin yetersiz kalmasına karşın esas sorunun gece denetimleri olduğunu ifade ederek, "Gece denetimleri yapılabilmesi için 4-5 bölgeye radar sistemi kurulması zorunlu" diye konuştu.
Radar sisteminin yaklaşık 1.2 milyon dolara malolacağını anlatan Öztürk, ilgili bakanlıktan gerekli iznin alınabilmesi için yaptıkları girişimlerden henüz bir sonuç çıkmadığını kaydetti.
Mustafa Öztürk, gemilerden çöp ve tıbbi atık alma hizmetinin bir süredir yürütüldüğünü ve bunun sonucu denize katı atık dökümünün azaldığına değinerek, bu yıl gemilerden sintine suyu alma hizmetinin başlatılacağını söyledi.
Öztürk, bunun için 40 ton kapasiteli bir sintine alma motoru hazırlandığını belirterek, ücret karşılığı gemilerden alınacak sintinenin Gebze'de bir fabrikaya satılacağını ifade etti.

45 gemiye ceza kesildi
Mustafa Öztürk, geçen yıl 20 Aralık tarihine kadar İstanbul Boğazı ve belediye sorumluluk bölgesinde denizi çeşitli yollarla kirleten 12'si Türk, 33'ü yabancı bandıralı toplam 45 gemiye 1 trilyon 285 milyar 168 milyon 300 bin lira ceza kesildiğini vurguladı. Önceki yıl 53 gemiye ceza kesildiğini hatırlatan Öztürk, ceza kesilen gemi sayısının azalmasının denetimlerin artmasından kaynaklandığını bildirdi. Denizi kirlettiği için ceza kesilen gemilerden 12'sinin Türk bandıralı, 7'sinin Malta bandıralı olduğunu anlatan Öztürk, bunu Ukrayna bandıralı 4, Honduras ve Bahama bandıralı 3'er, Panama, St.Vincent ve Kamboçya bandıralı 2'şer geminin izlediğini ifade etti.
Öztürk ayrıca, Lübnan, Danimarka, Rusya, Yunanistan, Liberya, İngiltere, Kore ve Azerbaycan bandıralı birer gemiye de ceza uygulandığını söyledi.
Gemilere en fazla, denize yağ ve petrol akıtmak, yakıt dökmek, sintine boşaltmak, yakıt taşırmak, katı atık dökmek, kirli su basmak, balast salmak, kurum ve partikül, tuvalet suyu, deterjanlı su, raspa ve boya boşaltmaktan ceza verildiğini kaydeden Öztürk, vatandaşlardan,denizi kirleten gemilere karşı duyarlı olmalarını ve derhal kendilerine ihbar etmelerini istedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!