Denizde sivil hareket şart

Güncelleme Tarihi:

Denizde sivil hareket şart
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

SAHİL Güvenlik, Deniz Polisi, Liman Müdürlüğü ile Kıyı Emniyet ve Gemi Kurtarma kurumlarının yapacağı yardım, denizde emniyeti sağlamak için yeterli değil. Kaldı ki Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın temel görevi karasularındaki kaçakçılık ve düzeni korumaktır. Deniz Polisi de iki botuyla ancak ilk etapta yapması gereken görevleri yerine getirebiliyor. Kıyı Eminyeti ve Gemi Kurtarma İşletmesi'nin de hizmet verdiği en küçük tekne 300 tondan başlamakta.

Sahil Güvenlik Komutanlığı 98 yılında 550 hayat ve 46 küçük tekne, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ise 91-98 yılları arasında 274 hayat kurtarmış. Ancak kıyı istasyonlarının olmaması nedeniyle her yıl yüzlerce insan deniz kazası ya da başka nedenlerden dolayı yardım ulaşamaması yüzünden hayatını kaybediyor.

Gönüllülerden oluşan denizdeki sivil hareket dünyada çok gelişmiş durumda. İngiltere'deki kuruluş RNLI'ın (Kraliyet Milli Cankurtarma Ensitüsü) kıyı istasyonları 219'a, Fransa'nın 255 adete ulaşmışken Türkiye'de bu rakam henüz sıfır. Emekli Amiral Vural Atalay'ın başkanlığını yaptığı Denizciler Dayanışma Derneği, Gönüllü Deniz Kurtarma Örgütü'yle geçen yıl bu işe adım attılar. Şu anda İngiltere'deki Kraliyet Milli Cankurtarma Ensitüsü'nden iki bot geliyor. Bu botlar kalamış Setur Marina'da duracak ve acil durumda marinayı aramak yeterli olacak. 36 mil sürat yapan bu teknelerle yardım 20 dakika da ulaşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!