Deniz seviyeleri endişe veriyor

Güncelleme Tarihi:

Deniz seviyeleri endişe veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2006 00:00

Yeni bir araştırma, küresel sıcaklık artışının kutuplardaki buzulların beklenenden daha hızlı bir şekilde erimesine neden olabileceğini gösteriyor. Bilim adamları böyle bir durumda deniz seviyesinin altı metre artarak dünya çapında kıyı bölgeleri ve adaları tehdit edeceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Yeni bir araştırmaya göre küresel ısınmanın sonuçları daha tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilecek potansiyele sahip bulunuyor. Araştırma, buzulların daha hızlı bir şekilde eriyebileceğini gösterirken içinde bulunduğumuz yüzyılda deniz seviyesinin 6 metreye kadar artabileceğini öngörüyor. İklim bilimcilerinin çoğu, ortalama küresel sıcaklıkların bu yüzyılda 1.5 santigrat dereceden 6 santigrat dereceye kadar artabileceğini savunuyor.

 

Açıklanan bu sıcaklık değerleri, Dünya’nın bundan 129 bin yıl önce sahip olduğu sıcaklık değerleriyle neredeyse birebir örtüşüyor. Dünya’nın o zamanki hali, içinde bulunduğumuz zamana en yakın buzul çağı ile bir önceki buzul çağı arasında yer alıyor. Modern bilgisayar modellemeleri kullanan bilim adamları, mercan resifleri ve derinlerden çıkarılan buz örnekleri gibi doğal iklim kayıtlarını da ele alarak, bundan 129 bin yıl önceki deniz seviyesinin şimdikinden 4 ile 6 metre arasında daha yüksek olduğu sonucuna vardı.

 

Haberin Devamı

Buzulların erimesi ve bunun deniz seviyesine etkisini uyduların yardımıyla inceleyen bir önceki araştırma ile bilim adamları elde ettikleri karamsar sonuçları açıklamışlardı. Araştırmada, Grönland ve Antarktika buzullarının, erime ve büyük parçaların kopmasıyla birkaç yıldır dikkate değer oranda küçülme yaşadığını gösteriyordu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!