Deniz kızının zaferi

Güncelleme Tarihi:

Deniz kızının zaferi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2008 00:00

80'inci Oscar ödüllerinde en büyük sürprizi Fransız oyuncu Marion Cotillard yaptı. Cate Blanchett gibi zorlu rakibini geride bırakarak 'En İyi Kadın Oyuncu' Oscar'ını alan Cotillard, denizkızını andıran kıyafetiyle de törene damgasını vurdu.

 

Joel-Ethan Coel kardeşlerin "İhtiyarlara Yer Yok" filmiyle 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ve 'En İyi Uyarlama Senaryo' dallarında dört ödül aldığı Oscar gecesinde ünlü yıldızlar kırmızı halıda şıklık yarışına girdi. Hillary Swank, Cameron Diaz, Renee Zellweger ve Anne Hathaway gecenin şık'ları seçildi.

 AVRUPA ZAFERİ 

Oscar gecesine Avrupalı oyuncular damgasını vurdu. 1964 yılından beri ilk defa En İyi Kadın, En İyi Erkek, En İyi Yardımcı Kadın ve En İyi Yardımcı Erkek dallarının tümünde Amerikalı olmayan oyuncular Oscar'lara ulaştı.

GUANTANAMO KAPANSIN 

"En İyi Kadın Oyuncu" ödülünün favorisi olmasına karşın büyük düş kırıklığı yaşayan Julie Christie, kırmızı halı üzerinde yakasına taktığı kırmızı kurdelenin bir eylemi simgelediğini dile getirerek, "Guantanamo Adası'ndaki o insanlık ayıbına bir an önce son verilsin. Sanıklar hakkında bir an önce karar verilsin, salıverilsin, Bizlere yakışmıyor" diyerek hükümeti göreve çağırdı.

 
"Kaldırım Serçesi"'ndeki (La Vie en Rose) rolüyle 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü almak üzere sahneye gelen Fransız oyuncu Marion Cotillard, nutkunun tutulduğunu belirtti ve teşekkür konuşmasında, "Bu şehirde hâlâ meleklerin olduğu doğru" dedi.

Daha önce "Fargo", "Barton Fink" gibi birçok başyapıta imza atan Coen Kardeşler'in yönettiği "İhtiyarlara Yer Yok", En İyi film, yönetmen, uyarlama senaryo ve yardımcı erkek oyuncu dallarında Oscar alarak gecenin galibi oldu. Filmin sert, kanlı öyküsüne rağmen Akademi üyelerinden tam not alması Oscar'da radikal değişim olarak değerlendirildi.

Zafer Avrupalı oyuncuların

 Reha ERUS / LOS ANGELES

80. Oscar ödüllerine Avrupalı oyuncular damgasını vurdu. 1964 yılından beri ilk kez 'En İyi Kadın', 'En İyi Erkek', 'En İyi Yardımcı Kadın' ve 'En İyi Yardımcı Erkek' dallarının tümünde Amerikalı olmayan oyuncular Oscar'lara ulaşırken, Marion Cotillard, 1960'da Simone Signoret'den sonra 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanan ilk Fransız aktris oldu.

 Şov devam etmeli... Ve etti de. Ne Hollywood senaristlerin 100 günlük grevi, ne yağmur tehdidi ve ne de 11 gün gibi sıkışık hazırlık dönemi dünyanın en büyük şovunu etkiledi. Oscar ödül töreni başarıyla yapıldı. Belki ödülleri süpürebilecek süper bir yapıt olmadığı için daha da heyecanlı geçti. Özellikle en önemli iki kadın oyuncu ödülündeki sürpriz töreni daha da renkli hale getirdi. İki ödüle aday gösterilen Cate Blanchett'in sıfır çekmesi geceye damgasını vururken Marion Cotillard'ın "En İyi Kadın Oyuncu" ve Tilda Swinton'un "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" seçilmesi sürpriz olarak değerlendirildi. Daniel Day-Lewis seçici kuruldan en çok oy alan aday oldu.

Joel-Ethan Coel kardeşlerin, 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ve 'En İyi Uyarlama Senaryo' dallarında dört ödül birden alan "İhtiyarlara Yer Yok", Oscar gecesine damga vurdu. Joel Cohen, ödülü alırken yaptığı konuşmada, henüz gençken kardeşiyle birlikte çektikleri amatör filmi hatırlattı. Cormac McCarthy'nin romanından uyarlanan "İhtiyarlara Yer Yok", Coen kardeşlerin En İyi Orijinal Senaryo dalında 1996 yılında Oscar aldıkları "Fargo"dan sonra yazıp yönettikleri 12. film oldu.

Bu şehirde hala melekler var

Deniz kızının zaferi

"Kaldırım Serçesi"'ndeki (La Vie en Rose) rolüyle 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü almak üzere sahneye gelen Fransız oyuncu Marion Cotillard, nutkunun tutulduğunu belirtti ve teşekkür konuşmasında, "Bu şehirde hâlâ meleklerin olduğu doğru" dedi. En İyi Erkek oyuncu ödülünü kazanan İngiliz Daniel Day-Lewis de 8 dalda Oscar'a aday olan "Kan Dökülecek" filmindeki rolüyle Oscar ödülünü almak için geldiği sahnede Akademi'ye teşekkür etti. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazanan İspanyol Javier Bardem ise konuşmasında ailesine teşekkür ederek, "Bu ödül İspanya için, bu sizin için" dedi.

Geç kalmış mücevher boykotu

Bu yıl ünlü yıldızların gerdanları yetim kaldı. Pek çok ünlü pahalı marka mücevher takmayı tercih etmedi. Aslında Leonardo Die Caprio "Kanlı Elmas" filmini çevirdikten sonra Afrika'da elmas ticaretinde Batılıların çocuk köleleri kullandıklarını öne sürerek 'kırmızı halı' üzerinde mücevher takmamalarını istemişti. Leonardo Di Caprio'nun önerisine geç de olsa kulak verildi. Ne var ki Nicole Kidman, 7645 parça elmastan oluşan toplam 1400 kıratlık gerdanlığı ile seyircileri büyülerken Jennifer Garner da Vanm Cleep&Arpels imzalı 61 kıratlık takısı ile dikkatleri üzerine çekti.

88 ülke canlı yayınladı

80. Oscar ödül törenini tüm olumsuz gelişmelere karşın Türkiye dahil 88 ülkede 97 televizyon kanalı tarafından yayınlanarak izlendi. Akademiye göre tören bu yıl 1 milyar 55 milyon seyirciyi ekran başına çekti.

Filmini seyretmemiş

Deniz kızının zaferi

"En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü rahatlıkla kazanan Daniel Day Lewis, hiçbir filmini izlemediğini itiraf etti. "My Left Foot" ile daha önce Oscar ödülünü kazanan ünlü aktör, "Sadece montajda izliyorum. Daha sonra bir daha kendimi seyretmiyorum. Nitekim 'There Will Be Blood'ın da galasından filmi izlemeden çıktım" dedi.

30 saniyeye 1.8 milyon dolar

Bu yılda Oscar ödül töreninin yayıncı kuruluşu haklarını üstlenen ABC kanalı, 30 saniyelik bir reklam spotu için 1 milyon 800 bin dolar aldı. Aralarında gıda maddeleri, kozmetik, beyaz eşya, otomotiv, sigorta, fast food zinciri, hava yolu şirketi, meşrubat, banka gibi sektörler cömertçe bu ücreti ödediler.

Afgan mahkumun öyküsüne Oscar

Amerikan üssünde Afgan mahkuma yapılan işkenceyi anlattığı "Taxi to the Dark Side" filmiyle En İyi Belgesel dalında Oscar kazanan yönetmen Alex Gibney de ödülünü, filminde talihsiz sonunu anlattığı kurbana ve İkinci Dünya Savaşı'nda Japon mahkumları sorgulayan deniz piyadesi müfettişi babasına ithaf ettiğini belirtti. Afganistan'daki Bagram hava üssünde 2002'de 22 yaşındaki taksi şoförü Dilaver'in işkenceyle gözaltında ölümünü anlattığı filmiyle Oscar kazanan Gibney, "Bu ülkenin değişeceğini, karanlıktan çıkıp, aydınlığa gideceğini umuyoruz" dedi.

İŞTE KAZANANLAR

Film: İhtiyarlara Yer Yok

Yönetmen: Coen Kardeşler (İhtiyarlara Yer Yok)

Erkek Oyuncu: Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood)

Kadın Oyuncu: Marion Cotillard (Kaldırım Serçesi)

Yardımcı Erkek: Javier Bardem (İhtiyarlara Yer Yok)

Yardımcı Kadı: Tilda Swinton (Michael Clayton)

Özgün Senaryo: Diablo Cody (Juno)

Uyarlama Senaryo: Joel-Ethan Coen (İhtiyarlara Yer Yok)

Yabancı Film: The Counterfeiters (Avusturya)

Animasyon: Ratatouille

Kısa Metrajlı Animasyon: Peter and the Wolf

Kısa Metrajlı Belgesel: Freeheld

Uzun Metrajlı Belgesel: Taxi to the Dark Side

Sanat Yönetmeni: Sweeney Todd

Görüntü Yönetmeni: Robert Elswit (Kan Dökülecek)

Kostüm: Alexandra Byrne (Elizabeth: Altın Çağ)

Makyaj: Didier Lavergne ve Jan Archibald (Kaldırım Serçesi)

Şarkı: Falling Slowly- Once, Glen Hansard ve Marketa Irglova

Görsel Efekt: The Golden Compass

Özgün Müzik : Dario Marianelli (Atonement)

Kurgu: The Bourne Ultimatum

Kısa Metrajlı Film: Live Action Short: Le Mozart Des Pickpockets

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!