Deniz kaplumbağaları koruma altında

Güncelleme Tarihi:

Deniz kaplumbağaları koruma altında
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 08, 2004 13:00

Akdeniz kıyılarında yaşam alanı bulan deniz kaplumbağalarına ait yuvaların yüzde 50'sinin özel çevre koruma bölgelerinde olduğu tespit edildi. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Özel Çevre Koruma Bölgeleri kumsal alanlarında, deniz kaplumbağalarına (caretta caretta, chelonia mydas) ait ortalama 1000 yuva bulunduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, bu yuva sayısının Akdeniz kıyılarındaki tüm kumsallarda bulunan yuva sayısının yaklaşık yüzde 50'sine rastladığı belirtildi.

 

Bakanlık açıklamasında, 2004 yılı üreme periyodunda da deniz kaplumbaÄŸalarını olumsuz yönde etkileyen faaliyetlerin en aza indirilmesi amacıyla önceki yıllarda baÅŸlatılan popülasyon izleme çalışmalarının süreceÄŸi kaydedildi. Açıklamada, koruma-kullanma dengesi içerisinde alınması gereken tedbirlerin uygulanması, bölgede turizm faaliyetlerinin ve deniz kaplumbaÄŸalarının yuvalama alanı ile örtüşmesinden kaynaklanan sorunların eÄŸitim ve bilinçlendirme yoluyla aşılması amacıyla; Belek, KöyceÄŸiz-Dalyan ve Ekincik, Fethiye-Göcek, Patara ve Göksu Deltası Özel Çevre Koruma bölgelerinde izleme çalışmalarının gerçekleÅŸtireceÄŸi bildirildi.Â

Haberin Devamı

 

Çevre ve Orman Bakanlığı, Nil kaplumbağası (Trionyx triangius) türünün popülasyon durumunu belirlemek için bu türün yaşam alanlarını içeren Özel Çevre Koruma bölgelerinde gerekli izleme çalışmaları ile habitatların rehabilitasyonuna yönelik yönetim planı ilkelerinin belirleneceğine de açıklamasında yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!