Denetim, vekilin ilaç harcamasını yarı yarıya azalttı

Güncelleme Tarihi:

Denetim, vekilin ilaç harcamasını yarı yarıya azalttı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2005 09:52

TBMM, "doz miktarlı" ilaç denetimi ile ilaç faturalarında yüzde 58’lik bir tasarruf sağladı. Geçen yıl TBMM’ye beş aylık ilaç faturası 8 milyar 275 milyon YTL olurken, yeni uygulamayla bu yıl yine aynı dönemde 4 milyar 811 milyon YTL’lim ilaç faturası geldi.

Haberin Devamı

TBMM’de sık sık abartılı ilaç faturaları gündeme gelirken, Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi yönetmeliklerinde yapılan değişiklikler bu sorunu ortadan kaldırdı. Meclis’te,  ilaç sınırlaması ve doz ayarı esası getirildi. Buna göre, milletvekili, yasala organı eski üyeleri ve bunların bakmakla yükümlü olduklarına ayakta tedavilerde yazılan ilaç miktarı 5 kalem ve 3 aylık doz, TBMM personeli ve bakmakla yükümlü olduklarına ise 4 kalem ve 10 günlük doz miktarı uygulanırken, ilaç katılım payları maaşlarından kesiliyor.

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, eczanelerle yapılan sözleşme doğrultusunda, ilaç alımları artık TBMM Sağlık Bilgi Sistemi On-Line sistemine girilmek suretiyle yapılırken, bu sistemde, ilaçta adet, doz kontrolü ile rapora dayalı ilaç ve ödenmeyen ilaçlar denetime alındı. Bu uygulama ile, daha önce Ocak-Mayıs 2004 ilaç fatura tutarı 8 milyar 275 milyon YTL iken Ocak-Mayıs 2005 dönemi ilaç faturaları 4 milyar 811 milyon YTL oldu. Meclis’te yeni 5 aylık yeni uygulamayla ilaç faturalarında yüzde 58 oranında tasarruf sağlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!