Demokrat mı sultan mı

Güncelleme Tarihi:

Demokrat mı sultan mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2013 00:00

Gezi Parkı protestoları dünya gündeminin üst sıralarından inmiyor. The Economist dergisi bu haftaki kapağını konuya ayırırken, “Demokrat mı, sultan mı” diye sordu.

Haberin Devamı

İtalyan medyasında, “Erdoğan hükümeti isyancılarla diyalog kurarken diğer taraftan da ağır yumruğunu kullanıyor. Erdoğan yanlısı öteki Türkiye de yoğun baskıdan memnun değil” şeklinde yorumlar çıktı. Diğer yorumlar şöyle:

EMİR ARAŞTIRILIYOR

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, BBC’ye verdiği demeçte özetle şöyle dedi: “Soruşturma başlattık. Biber gazı kullanımını kimin emrettiğini araştırıyoruz. Gösteriler barışçı, samimi bir şekilde başladı ama 11 ayrı terörist örgüt bunun parçası olunca hiçbir ülkenin kabul edemeyeceği bir vandalizm başladı. Türkiye tarihinin en demokratik, en zengin ve en şeffaf dönemimi yaşıyor. Türkiye endişelerini sandıkta göstermeli.”

FÜLE’DEN ELEŞTİRİ

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Stephan Füle, Türkiye’de yaşanan olaylardan dolayı, “kaygılı ve üzgün” olduğunu belirterek, sadece seçim sonucuna göre ve “çoğunluk arkamda” duygusuyla hareket edilmesini eleştirdi. Le Monde’a konuşan Füle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Demokrasi sadece seçim değildir” sözünü hatırlatarak, Gül’ün tavrını “cesaret verici” olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

ABD ‘DİLİNİ TUT’ DEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, barışçıl gösterileri ve ifade özgürlüğünü desteklemeye devam ettiklerini belirterek, tüm yetkilileri “Taksim Gezi Parkı’ndaki olayları sakinleştirmeye yardımcı olmayacak yorum ve retoriklerden kaçınmaya” çağırdıklarını söyledi. Türkiye’yi sükuneti sağlamaya çağırmaya devam ettiklerini vurgulayan Psaki, birçok hükümet yetkilisinin de bunu yaptığını görmekten memnuniyetlerini dile getirdi.

Demokrat mı sultan mı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!