Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye programı sonuçlandı

Güncelleme Tarihi:

Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye programı sonuçlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 11:40

Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerini belirlemeye amaçlayan Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye - 2007 Programı sonuçlandı.

Haberin Devamı

Bu yıl ikincisi düzenlenen programın birincisi, e-ticaret ve mobil çözümler alanında faaliyet gösteren ve son 5 yılda yüzde 3 bin 432 büyüme kaydeden Parkyeri oldu.

İnternette ve mobil araçlarda e-ticaret ve mobil uygulamalar sunan Parkyeri'nin mobil telefonlardan televizyon izlemeyi sağlayan CepTV ve e-ticaret için teknik ve operasyonel altyapı kuran “sıcak pazar” gibi uygulamaları bulunuyor.

Yüzde 1.559'luk büyüme ile ikinci sırayı alan alternatif telekom operatörü Borusan Telekom ise ses, global data servisleri, kurumsal sanal ağ, data center ile ses ve veriyi aynı ağda birleştiren VoIP teknolojisi gibi hizmetler sunuyor.
En hızlı büyüyen teknoloji şirketleri sıralamasında üçüncü sırayı ise yüzde 1.419 büyüme ile entegre bilgisayar-telefon uygulamaları gerçekleştiren Defne Bilgi İşlem Ürünleri aldı.

“GENÇLERE GELECEĞİ SUNMAK BİZİM GÖREVİMİZ”

Program sonuçları, Rahmi Koç Müzesinde düzenlenen bir törenle açıklandı.
Törende konuşan Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, internete erişim olanağına ulaşan gençlerin bundan büyük heyecan duyduğunu ve bunu sağlamanın kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'deki teknoloji şirketlerinin başarılarını görmenin de kendileri için heyecan verici olduğunu, bu şirketlere, ürünlerini yurt dışına ihraç etme konusunda destek olmayı istediklerini kaydeden Doany, “Genç insanların başarabileceği çok fazla şey var. Onlar geleceğimiz. Onlara bu geleceği sunmak bizim görevimiz” dedi.
Deloitte Türkiye Stratejik Planlama, İş Geliştirme ve Pazarlama Ortağı Mehmet Sait Gözüm de, bu program ile Türkiye'de teknolojiyi şekillendiren şirketleri tespit ederek, yurt içinde ve yurt dışında bilinirliklerini artırmayı amaçladıklarını aktardı.

Gözüm, geçen sene listeye giren şirketlerden 2'sinin satın alındığını, birinin şu anda satış aşamasında bulunduğunu, 3'ünün yurt dışında faaliyet göstermeye başladığını, 3'ünün yabancılarla stratejik ortaklık kurmak üzere olduğunu, 21'inin Avrupa ve Orta Doğu (EMEA) bölgesinin 50 başarılı teknoloji şirketi arasında girdiğini belirtti.

LİSTEYE GİREN ŞİRKETLER

Verilen bilgiye göre, Deloitte'un 1995 yılından beri dünyanın 37 ayrı bölgesinde 3 ayrı program halinde oluşturduğu Teknoloji Fast 50 listeleri şirketlerin son 5 yılda net gelirlerinde kaydedilen büyümeye göre belirleniyor. Aday olmak için şirketlerin ilk yıl en az 50 bin avro, beşinci yıl ise en az 800 bin avro net satış gelirine ulaşması gerekiyor.
Bu sene listeye giren teknoloji şirketlerinin yüzde 79'u İstanbul'da, yüzde 17'si Ankara'da, yüzde 2'si İzmir ve yüzde 2'si Kocaeli'nde bulunuyor.

Haberin Devamı

En hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında bilişim şirketlerinin oranı yüzde 71'e ulaşırken, bunların yüzde 46'sı yazılım, yüzde 17'si bilgisayar ve donanım, yüzde 8'i ise internet hizmetleri alanında faaliyet gösteriyor.
Listede yer alan şirketlerin yüzde 53'ünün son 5 yıldaki Ar-Ge yatırımları 100 bin ile 500 bin avro arasında yer alırken, hızlı büyüyen bu teknoloji şirketlerinin yüzde 17'si 2 milyon avrodan az, yüzde 30'u 2 ile 5 milyon avro arası, yüzde 15'i 5 ile 10 milyon avro arası, yüzde 23'ü 10 ile 30 milyon avro arası ve yüzde 15'i 30 milyon avro üzeri ciroya sahip bulunuyor.

ÜST YÖNETİCİLERİN PERSPEKTİFLERİ

Törende, listeye girmeye hak kazanan şirketlerin üst yöneticilerine (CEO) yönelik araştırmanın sonuçları hakkında da bilgi verildi.

Haberin Devamı

Üst yöneticilerin yüzde 85'inin geçmişteki gibi büyümeye devam edeceklerine güvenlerinin tam olduğu görülen araştırma sonuçlarına göre, finansal alanda en büyük sıkıntı yaşanan alan konusunda yüzde 35'le nakit akışının kontrol edilmesi, yüzde 33'le satışları artırma, yüzde 15'le finansal yapıyı optimize etme öne çıktı.

Önümüzdeki 1 yıllık süre içinde büyüme senaryoları düşünüldüğünde üst yöneticilerin yüzde 63'ünün organik büyümeyi, yüzde 15'inin satın alınmayı, yüzde 13'ünün stratejik ortaklığı düşündüğü görüldü.

Şirketin büyümesine en çok katkı yapan unsur konusunda üst yöneticiler, yüzde 35'le kalifiye çalışanların, yüzde 30'la iyi bir iş stratejisinin, yüzde 15'le güçlü liderliğin önemini vurguladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!