Dedemi o adadan hemşire kaçırmıştı

Güncelleme Tarihi:

Dedemi o adadan hemşire kaçırmıştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2007 00:00

AKP Milletvekili Turhan Çömez’in Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e yazdığı, Hazar Denizi’nde, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün karşısındaki ’Nargin Adası’nda Türk Şehitliği açılsın’ mektubu, gözleri kimsenin bilmediği küçük adaya çevirdi.

Haberin Devamı

10 bin Türkün esir kaldığı adada yaşananlarla ilgili ilginç hikayeler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Başbakanın Danışmanı Cüneyd Zapsu’nun dedesi, Abdürrahim Zapsu’nun bu adada esir kaldığı, daha sonra bir hemşirenin yardımı ile kömür kamyonunun içinde adadan kaçırıldığı ortaya çıktı. Nargin Adası’na yönelik haberin Hürriyet’te yer almasından sonra Zapsu, kendi ailesinden yıllardan beri anlatılan bu hikayeyi çevresiyle paylaştı. Çömez, Zapsu’nun dedesi gibi bir çok ailede, Nargin Adası anılarının bulunduğunu söyledi.

FİLM OLACAK

Hazar Denizi’ndeki Nargin Adası’nda esir kalan ve oldukça ilginç bir başka "kaçma hikayesine" sahip olan Türk pilot Vecihi Hürkuş’un hayatının film yapılması da gündeme geldi. Uçak düşüren ilk tayyareci Vecihi Hürkuş’un uçağı Ruslar tarafından düşürülünce, esir alınarak Nargin Adası’na getirildiğini biliniyor. Adadan yüzerek kaçan Hürkuş’un, Azeri Türklerinin yardımıyla kurtulduğu ve yaya olarak memleketi Erzurum’a kadar geldiğini kaydediliyor. Hürkuş’un hikayesiyle ilgilenen bir film şirketi, AKP Milletvekili Turhan Çömez’i aradı. Şirket yetkilisi Hürkuş’un hayatı ve Nargin Adası’yla ilgili kendisiyle görüşme yapmak istediğini bildirdi.

DERS OLSUN

Haberin Devamı

Turhan Çömez, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Dünyanın 34 ülkesinde Türk şehitliği bulunuyor. Ancak, tarihimizin belki de en büyük acılarının yaşandığı Nargin Adası’nda şehitlik yok. Çok sayıda şehidimizin yattığı bu adaya, bir şehitlik yapılması ya da anıt inşa edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Milli Eğitim Bakanımız Hüseyin Çelik’e de bu adanın tarihi öneminin tarih kitaplarına konması talebimi ileteceğim. Kendimize ait tarihin gerçek yönleri ile bilinmesi çok önemli."

Çömez’e anlattı o da Gül’e mektup yazdı

AKP’li Turhan Çömez, geçen hafta Azerbaycan’a yaptığı geziden döner denmez Hazar Denizi’ndeki Nargin Adası’na Türk Şehitliği yapılması için Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e mektup yazmıştı. Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’ye gezisi sırasında, Türk Şehitliğini ziyaret eden Çömez, 45 kilometre mesafedeki Nargin Adası’nda Türk şehitleri olduğunu öğrendi. Çömez, Azerbaycan’ın büyük şair ve romancısı, Lenin Meydanı’na "Azatlık Meydanı" adını veren Sabir Rüstemhanlı’dan Nargin Adası’yla ilgili bilgi aldı ve bunun üzerine Abdullah Gül’e mektup yazdı. Sabir Rüstemhanlı’dan adadaki Türklerin dramını dinleyen dinleyen Çömez, böylece konuyu kamuoyu gündemine taşımış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!