‘Dede’ operasyonu davasında, Özal'a beraat talebi

Güncelleme Tarihi:

‘Dede’ operasyonu davasında, Özala beraat talebi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2009 16:30

EDİRNE Belediyesi'nin içme suyu imtiyazının devri ve danışman alımı ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasıyla aralarında Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi'nin de bulunduğu 23 sanığın tutuksuz yargılandığı davanın sekizinci duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı Cengiz Özülkü esas hakkındaki mütalaasını verdi. Savcı Özülkü, 14 sanık hakkında 1 ile 42 yıl arasında hapis cezası isterken, aralarında Ahmet Özal'ın da bulunduğu 9 sanık hakkında beraat talep etti.

Haberin Devamı

Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz 23 sanıktan 11'i bugün sekizinci kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar Önder Karahan, Talat Özcan, Ali Fatih Şahin, Veysel Parlaktaş, İbrahim Kıranlar, Osman Ateş, Cafer Kartal, kader Pajo, Cevdet Girgin, Ruhi Takındı, Ümit Yeğin katılırken, aralarında Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin de bulunduğu 12 sanık katılmadı.

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyip Özdurmak, sanık ve tanık ifadelerinin tamamlandığını sanık avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi talebi olmaması üzerine, Cumhuriyet Savcısı Cengiz Özülkü'ye esas hakkında mütalaasını verme için dosyayı sevk etti. Duruşma Savcısı Cengiz Özülkü, 16 sayfalık mütalaasında, tutuksuz sanıklar Ahmet Özal, İbrahim Kıranlar, Kemal Kurt, İsmail Veysel Parlaktaş, Ali Demirci, Ferit Yağan, Osman Ateş, Cafer Kartal ve Kader Pajo hakkında dosyadaki delil durumuna göre cezalandırılmasını gerektirecek suç unsuru bulunmadığı gerekçesi ile beraatlarına karar verilmesini talep etti.

Haberin Devamı

KİME NE CEZA İSTEDİ

Cumhuriyet Savcısı Cengiz Özülkü, şehiriçi içme suyu şebekesinin devri ihalesi ve bu ihaleye danışman alınması için yapılan bir başka ihaleye fesat karıştırılması, örgütü üye olmak, suç gelirlerinin aklanmak ve kaynağını gizlemek yönünden Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi hakkında yeterli delil bulunmadığından beraatına, rüşvet yönünden suçlamanın ise görevi kötüye kullanmak olarak değerlendirilerek 1- 3 yıl arasında hapis ile cezalandırılmasını istedi.


Mahkeme Savcısı Cengiz Özgülkü diğer sanıklar, Mehmet Altunhan, Mustafa Selçuk’un ihaleye fesat karıştırmak, örgüt kurmak rüşvet vermek suçundan 16-42 yıl, ihalelerin Danışmanı Abdullah Veli Aksaz’ın ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet almak, örgütü üye olmak suçundan 15-39 yıl, ihaleyi kazanan firma ortaklarından Talat Özcan’ın ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek, örgüt kurmak suçundan 11- 30 yıl, Termikal Grubu ortaklarından Ali Fatih Şahin'in ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek, örgüte üye olmak suçundan 11- 27 yıl, emekli Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Erdoğan’ın ihaleye fesat karıştırmak ve örgütü üye olmak suçundan 11-27 yıl, sanıklar Ümit Yeğin, Belediye Hesap İşleri Müdürü Ruhi Takındı, belediye Satınalma Müdürü Cevdet Girgin, avukat Nevin Arabacı, Şevket Günbay, ’ın ihaleye fesat karıştırmak suçundan 5- 12 yıl, ihaleyi kazanan şirketin avukatı Önder Karahan’ın örgüte üye olmak suçundan 6- 15 yıl arasında hapis istemiyle cezalandırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Osman Bozkurt'un ise rüşvet vermek suçundan 4- 12 yıl arasında cezalandırılması istendi.

Mahkeme Savcısı Özülkü'nün mütalaasından sonra sanık avukatları esas hakkında savunma yapmak için kendilerine süre verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti de savunmaların yapılması için duruşmayı erteledi.

OLAY NEYDİ?

Edirne Belediyesi şehiriçi imtiyaz ihalesine fesat karıştırıldığı gerekçesi ile Emniyet Müdürlüğü ekipleri 7 Mart 2008 tarihinde ‘Dede’ adıyla operasyon düzenledi. Polisteki sorgusundan sonra mahkemeye çıkarılan şüpheliler Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, emekli Başkan Yardımcısı Cengiz Erdoğan, ihaleyi kazanan şirket yöneticileri Mustafa Selçuk, Mehmet Altunhan, Ali Fatih Şahin, Talat Özcan, Ümit Yeğin, ihale danışmanı Abdullah Veli Aksaz 11 Mart günü tutuklandı.

Haberin Devamı


Eski Malatya Milletvekili Ahmet Özal, Önder Karahan, Belediye Hesap İşleri Müdürü Ruhi Takındı, Belediye Satınalma Müdürü Cevdet Girgin, Satınalma Memurları Osman Ateş, Cafer Kartal, ihaleyi kazanan firma yetkilileri Önder Karahan, Nevin Arabacı, İsrahim Kıranlar, Kemal Kurt, Osman Bozkurt, İsmail Veysel Parlaktaş, Ferit Yağan, Ali Demirci, Şevket Günbay tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Edirne Cumhuriyet Savcılığı hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 205 sayfalık, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kurulmuş olan örgüte üye olmak, örgüte üye olmaksızın örgüt ile birlikte suç işlemek, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, su imtiyaz ihalesine fesat karıştırmak, fesat amacıyla kamu görevlisine rüşvet vermek ve almak, danışmanlık ihalesine fesat karıştırmak, ihale danışmanı olan kamu görevlisine rüşvet vermek ve almak, su gelirlerini aklamak ve kaynağını gizleyerek meşru yollardan elde ettiği kanaatini uyandırmak üzere çeşitli gizleyici işlemler yapmak suçundan dava açmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!