Dayakçı aile çocuÄŸundan oluyor

Güncelleme Tarihi:

Dayakçı aile çocuğundan oluyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 13, 2001 12:59

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), İstanbul, Ankara ve İzmir'de 50 çocuğun velayetini ''dayak'' ve ''istismar'' nedeniyle ailelerinden aldı.

Haberin Devamı

Son bir yılda İstanbul'da 30, Ankara'da 3 ve İzmir'de 1 çocuğun velayeti ''aile içi şiddete maruz kaldıkları'' için ailelerinden alındı. Ayrıcaher 3 şehirde 16 çocuğun velayeti de ''zorla çalıştırma ve istismar'' nedeniyle SHÇEK'e geçti.

İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu yaptığı açıklamada, ''İstanbul'da, aileleri tarafından işkence edilircesine dövülen ve bu nedenle kurumumuzun koruması altına alınan çocuk sayısında geçen yıllara oranla artış var'' dedi.  Eroğlu, son olarak üvey annesi tarafından dövüldüğü için koruma altına alınan 5 yaşındaki Naile Çetin'in de soruşturma sonrası velayetinin alınabileceğini bildirdi.  

Ä°stanbul Ãœniversitesi (Ä°Ãœ) CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Çocuk KliniÄŸi'nde görevli Uzm. Dr. Müjgan AlikaÅŸifoÄŸlu da, son yıllarda SHÇEK tarafından ÅŸiddete maruz kalan çocukların koruma altına alınmasında, hekim bilincinin yükselmesinin rol oynadığını söyledi. Uzm. Dr. AlikaÅŸifoÄŸlu, ''Hekimler artık hastanelere, yanık veya kırık nedeniyle gelen çocuklara 'istismar' olabileceÄŸi kuÅŸkusu ile bakıp, yetkililere ihbarda bulunabiliyorlar'' dedi.Â

İstanbul Tabip Odası Çocuk Hakları Komisyonu'nda da görev yapan Uzm. Dr. Alikaşifoğlu, hekimlerin istismar edilen çocuğa nasıl yaklaşacakları konusundaki bilgi düzeylerini ölçmek için bir anket çalışması yürüttüklerini belirterek, çalışmanın sonucuna göre eğitim çalışması yapabileceklerini sözlerine ekledi.  

İNTİHARA YÖNELİYORLAR  


Psikiyatrist Prof. Dr. Aysel Ekşi ise şiddete maruz kalan çocukların kendilerine ve dış dünyaya güven duygusunun gelişmeyeceğini belirterek, ''Saldırgan  acımasız ailelerde büyüyen çocukların ve gençlerin kendine saygı duygusu paramparça olur, kendine saygı duygusunu kaybedenlerde depresyon gelişimi ve intiharlar sık görülür''dedi.

Prof. Dr. EkÅŸi, büyük bir ÅŸiddetle karşılaÅŸan küçük bir çocukta, çeÅŸitli korkular, uyku bozuklukları, gece bağırarak uyanma, aşırı isyankarlık, saldırganlık, davranış bozuklukları ya da aksine aşırı korkak, ürkek ve içe kapanık davranışlar, yeme bozuklukları, normal faaliyetlere ve derslere ilgi azalmasının ortaya çıkabileceÄŸini dile getirdi.Â

Aile içi ÅŸiddete maruz kalan çocukların zamanından önce bağımsızlaÅŸtığını ifade eden Prof. Dr. EkÅŸi, ''Bu çocukların, ileriki yaÅŸlarında okul ya da iÅŸi bırakma, evden ayrılma, erken yaÅŸta cinsel yaÅŸantıya baÅŸlama-evlenme, alkol ve uyuÅŸturucu madde kullanma gibi davranış bozuklukları göstermeleri hiç nadir deÄŸildir'' diye konuÅŸtu.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!