Dayak görüntüleri, polis kayıtlarından silindi

Güncelleme Tarihi:

Dayak görüntüleri, polis kayıtlarından silindi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ankara'daki irtica gösterisine müsamaha gösteren polis, basına insafsızca saldırırken, olayları görüntüleyen Emniyet kameramanlarının çektiği dayak sahneleri video kasetlerden silindi. Bu arada Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürüyle 3 polis açığa alındı. 2 polis hakkındaki soruşturmanın da sürdürüldüğü bildirildi.

Ankara Emniyet Müdürü Mehmet Cebe, mitingden sonra Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Abdurrahman Toygar'ı muhakkik tayin ederek soruşturma başlattı. İlk aşamada, gazetecilerin dağıtılması emrini verdiği bildirilen Çevik Kuvvet Şube Müdürü Ziya Kılıç açığa alındı. Yerine yardımcısı Bülent Akgün, vekaleten atandı. Dayakçı polislerin kimliğinin saptanması için ilk olarak Emniyet Müdürlüğü Foto Film Şubesi kameramanlarının çektikleri görüntüler ve fotoğraflara bakıldı. Ancak görüntülerden dayak sahnelerinin silindiği anlaşıldı. Bunun üzerine televizyon kanallarından görüntü alınarak sorumlular belirlenmeye çalışıldı. Araştırma sonucu, gazetecileri dövdükleri belirlenen Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları Haydar Yıldız, Oktay Uçar ve Hassas Bölgeler Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli Mehmet Çiftçioğlu hakkında soruşturma başlatıldı. 3 polis memuru açığa alınırken, gazetecileri dövme olayına karışan 2 polis memuru hakkında daha soruşturma açılacağı öğrenildi.

GENELKURMAY DA İSTEDİ

Ankara Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman'ın isteği üzerine, mitingde çekilen görüntüleri Jandarma İl Alay Komutanlığı'na da gönderdi. Yetkililer, Genelkurmay'ın olayları hassasiyetle izlediğini belirttiler.

ZEMİNİ POLİS HAZIRLADI

Yobazların gösterileri sırasında basın mensuplarına saldırının zeminini polis hazırladı. Polis, son derece müsamahalı bir tutumla Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'na hakaretler yağdırıp ‘‘Yaşasın şeriat'' diye bağıran eylemcilere çanak tuttu. Gazetecilerin dövülmesi olayından sonra da çember sakallı göstericiler gazeteci döven polisleri yanaklarından öperek kutladılar. Ankara Emniyet Müdürü Mehmet Cebe'nin, Kocatepe Camii'nden çıkıp Kızılay'a yürüyen eylemcilerin sayısını sorarken ‘‘Cemaat kaç kişi?'' demesi de en üst makamdaki yetkilinin ‘zihniyetini' ortaya koydu. Emniyet Müdür Yardımcısı Bahattin Bayraktar ise ‘‘Yahudi uşağı şerefsiz basın'' diye bağırıp basın mensuplarına taş atan göstericilere müdahale etmek yerine, ‘‘Göstericileri kışkırtıyorsunuz. Çekilin kardeşim'' dedi.

İrtica yanlısı gösterilerden sonra gazetemizi arayan vatandaşlar, ‘‘Aynı eylemi yapanlar işçi, memur veya öğrenci olsaydı, polis tıpkı gazetecileri yaptığı gibi onları da çil yavrusu gibi dağıtırdı. Polis, eylemci yobazları kendine yakın görüyor'' dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!