Davutpaşa faciasında belediyecilere 18 yıl talebi

Güncelleme Tarihi:

Davutpaşa faciasında belediyecilere 18 yıl talebi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2009 18:19

İSTANBUL Davutpaşa'da 22 kişinin öldüğü, 115 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili hazırlanan iddianamede Zeytinburnu Belediyesi çalışanlarından 5 kişi ile patlamanın meydana geldiği binanın sahibi iki kişi ile atölye çalışanı bir kişinin cezalandırılmaları istendi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, beş katlı Emek İşhanı'nda, 31 Ocak 2008 günü ruhsatsız havai fişek imalathanesinde meydana gelen patlamayla ilgili soruşturmayı tamamladı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ali Haydaroğlu hazırladığı iddianamede 8 kişinin yargılanmasını istedi. İddianamede Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü F.K., Ruhsat Müdürü R.T, S.K, H.K. ve Ş.Y. hakkında grevi kötüye kullanma suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar ve taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan da 3 yıldan 15 yıla kadar hapisleri istendi.

Zeytinburnu Belediyesi çalışanlarından o dönemde Küçükçekmece Belediyesi'ne geçen bir müdür için takipsizlik verdi. Patlamanın olduğu Emek İşhanı binasının sahipleri olan R.K. ve atölye çalışanı H.A. hakkında da taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçlarından 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi. Hazırlanan iddianame mahkeme tarafında kabul edilirse 8 şüpheli Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

Olayda iki patlama olmuştu. İlk patlamanın ardından ölenlere ve yaralananlara bakmak için gelenler ikinci patlamaya yakalanmıştı. Havai fişek atölyesinin sahibi Selçuk Başlar patlamada hayatını kaybetmişti.

Soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ali Haydaroğlu, İBB Ruhsat Denetim Müdürlüğü'nden üç ve İSKİ'den üç, Zeytinburnu Belediyesi İmar, Ruhsat ve Zabıta müdürlüklerinden altı, BEDAŞ Esenler İşletme Bakım Müdürlüğü'nde çalışan altı kişiyi tespit etti. Zeytinburnu Belediyesi çalışanları için Zeytinburnu Kaymakamlığı'na, İBB ve İSKİ çalışanları için İstanbul Valiliği'ne, BEDAŞ çalışanları içinse Bayrampaşa Kaymakamlığı'na, soruşturma izni verilmesi için başvurdu.

Zeytinburnu Kaymakamlığı ilçe belediyesi çalışanları için, Valilik ise İBB çalışanlı için izin vermedi. Savcının bölge mahkemesine itirazının kabul edilmesi üzerine Zeytinburnu Belediyesi çalışanı 6 müdür hakkında soruşturma izni çıkmıştı. Savcının valiliğin izin vermemesi üzerine hemen ertesi günü bölge idare mahkemesine yaptığı itiraz dilekçesi ise yerine ulaşamamış böylece savcıya da izin çıkmamıştı.

BEDAŞ çalışanı 6 kişi ve İSKİ çalışanı 3 kişi için de soruşturma yürüten savcılığın karşısına, 2004 yılında çıkan yeni Türk Ceza Kanunu’ndaki imar kirliliklerini düzenleyen 184. maddesi çıktı. Bu maddeye 2005 yılında konulan, "Bu hükümler 12 Ekim 2004’ten önce yapılmış yapılarla ilgili uygulanmaz" şeklindeki ek hükmü nedeniyle dokuz şüpheli hakkında işlem yapılamadı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!