Davutoğlu: Nijarya ile Afrika'da çalışmak istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Nijarya ile Afrikada çalışmak istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 22:26

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nijerya'nın Afrika'daki liderliğinden istifade ederek birlikte Afrika'da çalışmak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nijerya Dışişleri Bakanı Odein Ajumogobia ile Dışişleri Konutu'nda bir süre görüştü.Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, bugünün Türkiye Nijerya ilişkilerinde önemli bir gün olduğunu ifade ederek, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ve beraberindeki heyetin Türkiye'ye önemli bir ziyaret gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Kendisinin de Nijerya Dışişleri Bakanı Odein Ajumogobia ile birlikte olma imkanı bulduğunu belirten Davutoğlu, göç konusunda işbirliği hususunda bir anlaşma imzaladıklarını söyledi. Davutoğlu, bölgesinde çok merkezi bir konuma sahip olan Nijerya ile üst düzey ziyaretlerin gerçekleştiğini hatırlatarak, “Nijerya hem ikili ilişkiler bağlamında, hem Afrika ve bölgesel ilişkiler bağlamında hem de küresel ilişkiler bağlamında bizim çok önem verdiğimiz bir dost ülke. İkili ilişkilerimizde 850 milyon doları aşan bir ticaret hacmine sahibiz. Bu bizim sahra güneyindeki ülkelerle yaptığımız ikinci büyük ticari ortaklık. Biz umut ediyoruz ki önümüzdeki dönemde ticaret hacmi süratle artacak” dedi.

Haberin Devamı

Afrika stratejisi bağlamında Nijerya'yı en büyük ortak olarak gördüklerini belirten Davutoğlu, “Nijerya'nın Afrika'daki liderliğinden istifade edip birlikte Afrika'da çalışmak istiyoruz. Onlar için de Türkiye olarak biz çevre bölgelerde, Asya'da, Avrupa'da, Orta Asya, Kafkasya, Ortadoğu ve Balkanlarda bütün imkanlarımızla bu bölgelerdeki politikalarında yardımcı olmaya gayret sarf edeceğiz” diye konuştu.

Davutoğlu, bu yıl Türkiye Afrika stratejik İşbirliği toplantısının ikincisini düzenleyeceklerini ifade ederek, Nijeryalı bakanla bu konuda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve diğer uluslararası organizasyonlarda Nijerya ile geçen yıl güzel bir işbirliği gerçekleştirdiklerini dile getiren Davutoğlu, bu ziyaretin iki ülke arasındaki yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ifade etti.

İki dışişleri bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzaladıklarını ve ilk olarak genç diplomatların değiş tokuşuna karar verdiklerini vurgulayan Davutoğlu, böylece genç diplomatların erken yaşta birbirlerini tanıyarak büyük dostluklar gerçekleştireceklerini kaydetti.Afrika ve Nijerya'yı coğrafi olarak uzakta olsa bile komşu ve kardeş olarak gördüklerini ifade eden Davutoğlu, “Kendimizi de bu anlamda Afrika'ya komşu bir ülke olarak Afrika'nın parçası addediyoruz. Onun için Nijerya'dan bugün bu üst düzey ziyaretin gerçekleşmesi bizim için büyük bir şereftir” diye konuştu.

AJUMOGOBİA:MESAFE KOMŞULUĞU ENGELLEMİYOR

Nijerya Dışişleri Bakanı Odein Ajumogobia da konuşmasında bugünün özel bir gün olduğunu kaydederek, dünyanın küçüldüğünü ve aradaki mesafelerin komşuluğu engellemediğini dile getirdi. İki ülke arasında bugün önemli anlaşmalar imzalandığına değinen Ajumogobia, Nijerya ile Türkiye arasında önemli bir geçmişe dayanan ilişkiler bulunduğunu belirterek, iki ülke liderlerinin son zamanlarda gerçekleştirdikleri ziyaretlerle bu ilişkilerin daha da ilerlediğini belirtti.

KATAR ZİYARETİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuşmaların ardından gazetecilerin yarın gerçekleşecek Katar ziyaretinin amacını sormaları üzerine, Katar'la çok sık istişarelerde bulunduklarını belirterek, “Geçtiğimiz haftalarda Lübnan konusunda Katar Başbakanı Şeyh Hamad Bin Casim ile bir girişimimiz olmuştu üçlü toplantıdan sonra Suriye'de. Dolayısıyla bu çerçevede istişareler için Katar'a yarın bir ziyaretim olacak” dedi.

Haberin Devamı

Bölgedeki bütün dost ve kardeş ülkelerle değişik düzeylerde istişareleri sürdürdüklerini kaydeden Davutoğlu, “Bölgemizde olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. Bunların bölge barışını tehdit etmeyecek şekilde ve bölge barışına bölgedeki halkların huzuruna, refahına, güvenlik ve özgürlüğüne katkıda bulunacak şekilde seyretmesi önemli. Biz bunun için için bir görüşme gerçekleştireceğiz. Ortak bir girişim yok ama tabi istişarelerden sonra neler yapabileceğimize bakacağız” diye konuştu.Mısır'lı yetkililerle temaslarının olup olmadığının sorulması üzerine de Davutoğlu, bir temaslarının olmadığını belirterek, Mısır'daki gelişmeleri yakinen takip ettiklerini ve Türkiye'nin Kahire büyükelçisiyle görüştüklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!