Davutoğlu: Müsebbibi başka yerde aramasınlar

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Müsebbibi başka yerde aramasınlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 17:27

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şam'daki saldırının ardından Türkiye dahil dört ülkeyi suçlayan Suriye'ye cevap verdi.

Haberin Devamı

İstanbul Şehir Üniversitesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Şam'daki Ulusal Güvenlik binasını hedef alan ve Suriye lideri Beşar Esad'a yakın üç ismin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından Enformasyon Bakanı Umran ez Zuabi tarafından Türkiye'ye yöneltilen suçlamayla ilgili olarak, "Müsebbibi başka yerde aramasınlar" dedi.

"Dün, keşke bunların hiçbiri yaşanmasaydı, keşke bu acıları Suriyeli  kardeşlerimiz hiç görmemiş olsalardı” diyen Davutoğlu, bu acıların müsebbibinin kendi halkına savaş açmış olan yönetim olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, “Maalesef bizim, bütün Arap toplumlarının, bütün uluslararası kuruluşlarının seslenmelerine rağmen bu politikayı sürdüren yönetimdir, müsebbibi  başka yerde aramasınlar. Türkiye bu tür yollara hiçbir zaman tevessül etmemiştir. Tevessül de etmeyecektir. Ancak tarihin öğrettiği bir şey zulm ile abad olunmayacağı gibi, bir halkı sürekli top, tank ateşiyle baskıyla da susturmak mümkün olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Suriye Enformasyon Zuabi, dünkü saldırı sonrası yaptığı açıklamada, “Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve İsrail istihbaratının düzenlediği bu saldırı cevapsız kalmayacaktır” demişti.

IRAK HAVA SAHASININ İHLALİ

Irak havasının Türkiye'ye kapatılıp kapatılmadığına ilişkin bir soru  üzerine de Davutoğlu, “Dün hayretle ben de gazetelerde okudum, Irak hava sahası  Türkiye'ye kapatıldı diye. Böyle bir durum söz konusu değil” dedi.

Bu anlamda bir gerginlik de yaşanmadığını ifade eden Davutoğlu, Irak tarafından tespit edilen bir uçağın söz konusu olduğunu, bunun Irak tarafından kendilerine iletildiğini söyledi. Davutoğlu, o uçağın hangi ülkeye ait olduğunun da o ülke ile Irak arasındaki bir ilişki olduğunu da dile getirdi.

“Türkiye-Irak hava sahası bir dakika bile kapanmamıştır” diyen Davutoğlu, buradan hareketle basında bazı çevrelerin kriz çıkarma çabalarını da Türk basını adına da hayretle izlediğini söyledi.

BURGAZ SALDIRISINI KINADI

Bulgaristan'daki saldırının Türkiye'den geçen saldırganlarca yapıldığına  ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine de Davutoğlu, Bulgaristan'da İsrailli turistlere karşı yapılan saldırıyı kınadıklarını belirterek, o saldırıda vefat eden sürücünün de Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ÖZÜRLE KAPANACAK KONU DEĞİL

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun bir gazeteye verdiği demeçte kendisine yönelik sarf ettiği sözlere de tepki göstermeyi sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, " Dikkat ederseniz hiçbir şey söylemedik. Niye bunlara cevap vermedim. Benim hayat anlayışım, dil anlayışım buna cevap vermeyi zul adleder. Türk siyaseti için talihsizliktir. Bir liderin sosyal bir cemiyette bile sarf edilmeyecek bir üslubu kullanması, talihsizliktir. Benden özür dilemesi yetmez. Önce kendi içinde kendinden, Türk halkından özür dilemesi lazımdı. Hanımlardan, kendi ailesinden özür dilemesi gerekir. Özür dilemekle kapanacak bir konu değil. Dünkü açıklamamda da söyledim. Hz Mevlanı’nın sözüyle, ’ söylenen söze bakarım laf mı diye bir de söyleyene bakarım adam mı diye’. İnşallah Türk siyaseti böyle bir üslup kullananların eline kalmaz." şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!