Davos'tan resesyon uyarısı geldi

Güncelleme Tarihi:

Davostan resesyon uyarısı geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 09:43

İsviçre’nin Davos kentinde başlayan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantıları, geçen yılkine kıyasla çok daha olumlu bir atmosferde toplanmasına karşın ekonominin nabzını tutanlar uyarılarına devam ediyor.

Haberin Devamı

     

 

Toplantıya katılan isimlerden Coca Cola International CEO’su Muhtar Kent, tüketicinin tamamen frene bastığını söylerken, ABD’li ünlü yatırım uzmanı George Soros da yeni bir resesyon uyarısı yaptı.

 

Kent, CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, küresel ekonomik durgunluğun insanların alışveriş ve tüketim alışkanlıklarında radikal değişiklikler gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

 

Haberin Devamı

Kendi şirketin bu değişimden çok fazla etkilenmediğini dile getiren Kent, “Tüketiciler, özellikle Batı ülkelerinde frene basmış durumda. Kuzey Amerika, Japonya ve Batı Avrupa’da tüketim durdu” dedi.

Kent, değişen alışkanlığın dayanıklı tüketim mallarını büyük ölçüde etkilediğine, gıda ve hızlı tüketim mallarına çok fazla zarar vermediğini belirterek, Coca Cola’nın 2020’ye kadar gelirini iki katına çıkarma hedefini yineledi.

Öte yandan küresel ekonomik iyileşmenin çok hızlı bir aşama kaydetmeyeceğine dikkat çeken Kent, “Dünyanın bir kısmında, özellikle Çin ve Güneydoğu Asya’nın bazı ekonomileri çift haneleri oranlarda büyürken, pek çok bölgede iyileşmenin yavaş olduğunu göreceğiz” dedi.

 

YENİ RESESYON UYARISI

İsviçre'nin kayak merkezi'nde gerçekleştirilecek toplantılara bu sene birçok ülkeden 2 bin 500 kişi katılıyor. Katılımcılar arasında 30 devlet başkanı, 60 bakan ve 1,400 üst düzey yöneticinin yanı sıra George Soros ve Bill Gates gibi ünlü milyarderler de yer alıyor.

Türkiye’nin Durmuş Yılmaz tarafından temsil edildiği WEF zirvesine, katılan bi diğer isim de Soros.

 

Ünlü yatırımcı CNBC’ye yaptığı açıklamada, dünya genelinde hükümetlerin mali durgunluk zamanlarında gerçekleştirdikleri teşvik programlarını geri çekmeleri halinde, küresel ekonomisinin yeniden resesyona girme tehlikesinin yüksek olduğunu dile getirdi.

 

Haberin Devamı

Küresel ekonominin felce uğradığını ve verilen desteklerle ayakta kaldığını söyleyen Soros, ekonominin hayati tehlikeyi atlatmadığını, bu yüzden teşviklerin çekilmesi durumunda ciddi bir iki dipli resesyon tehlikesinin baş gösterebileceğine dikkat çekti.

Avrupa ekonomisi içinde yorum yapan Soros, Yunanistan’ın ülke borcunu ödeyeceğini ve ülkenin maddi sıkıntılarını geride bırakacağına inandığını da söyledi.

Yatırımcı, dün akşam görev ilk Birliğin Durumu konuşmasını yapan ABD Başkanı Barack Obama’nın bankacılık sektörüne yönelik önerilerini desteklediğini de dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!