Darbede kilit isimler

Güncelleme Tarihi:

Darbede kilit isimler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Azerbaycan'da Aliyev'e karşı darbe girişiminde bulunan Ruşen Cevadov'un arkasında Susurluk'un ünlü isimleri çıktı. Cevadov'a bağlı OMON birliklerinin eğitiminde Korkut Eken, İbrahim Şahin, Abdullah Çatlı ve Ayhan Çarkın gibi isimler yeraldı. Bu ekip, darbeden üç ay önce Bakü'ye yüklü miktarda silah ve cephane de götürdü.

Türk görevlilerin 1995 yılı Mart ayında Azerbaycan'da Devlet Başkanı Haydar Aliyev'e karşı düzenlenen darbe girişiminde oynadıkları rol, Türk kamuoyunda yeniden canlı bir tartışma konusu haline gelirken, çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı:

Susurluk skandalına karışan bazı Emniyet ve Özel Harekat mensupları, darbe girişimine kalkışan Ruşen Cevadov'a bağlı OMON birliklerinin eğitiminde faal rol aldılar.

Alınan bilgilere göre, Azerbaycan'a giden eğitici kadro içinde o tarihte Emniyet Genel Müdürlüğü'nde danışman olarak çalışan Korkut Eken, adı Ömer Lütfü Topal cinayetine karışan ve halen İstanbul DGM'deki davada sanık olarak yargılanan Ayhan Çarkın da bulunuyor.

Bu grupta yer alan bir diğer kilit ismin de o tarihte Mehmet Özbay adına düzenlenen sahte bir pasaport ve emniyet uzmanı kimliği kullanan ve Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı olduğu öne sürüldü.

Buna göre, bu ekip, darbe hareketinden tam üç ay önce, 12 Aralık 1994 tarihinde Türkiye'den Bakü'ye giderken, beraberinde eğitim çalışmasında kullanılmak üzere yüklü miktarda silah ve cephane de götürdü. Ekibin bir süre Azerbaycan'da kaldığı ve 60 kişilik özel bir birliği eğittiği bildirildi.

Eğitmenler grubunun darbe girişiminden çok önce Türkiye'ye döndüğü ve darbe girişimi sırasında Azerbaycan'da olmadıkları anlaşılıyor. Bununla birlikte, darbe girişimine kalkışan OMON birliklerinin eğitiminde rol almış olmaları, dolaylı da olsa bir ilişkilendirmeyi gündeme getiriyor.

ŞAHİN CEVADOV'UN MİSAFİRİ

Öte yandan bu grubun Azerbaycan'a gidişinden bir süre sonra, o tarihte Özel Harekat Dairesi Başkanı olan İbrahim Şahin'in de Cevadov'un özel davetlisi olarak olarak Bakü'ye gittiği öğrenildi. Şahin'in Cevadov'dan gelen bir davet mektubu üzerine resmi bir ziyarette bulunduğu bildirildi.

15 Mart 1995 tarihinde tarihinde darbeye kalkışan ve Meclis binasına yürüyen OMON birliklerinin düzenli Ordu grubu olmadığı ve Türkiye'deki özel harekat timlerinin Azerbaycan'daki karşıtı olduğu belirtildi.

400 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ Söz konusu darbe girişimi MİT'ten ikaz alan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Haydar Aliyev'i uyarması üzerine kanlı bir şekilde bastırılmış ve aralarında Cevadov da olmak üzere 400 kişi çıkan olaylarda hayatını kaybetmişti.

Bu arada, bazı Türk görevlilerinin darbe girişimine bulaştıklarının öne sürülmesi, Türkiye ile Azerbaycan'ın arasını açmış, o tarihte MİT'in Bakü'deki Temsilcisi olan Ertuğrul Güven ve Bakü Büyükelçisi Altan Karamanoğlu çekilmişlerdi. Bu arada, Aliyev'in Cevadov'a danışmanlık yaptığını belirterek, darbenin ‘‘perde arkasındaki planlayıcısı’’ olmakla suçladığı TİKA görevlisi Ferman Demirkol, Ankara'dan yollanan özel bir uçakla dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ali Naci Tuncer tarafından Türkiye'ye getirilmişti.

Azeri makamları, Türkiye'nin darbe girişimine karıştığı yolundaki iddialarına dayanak olarak, darbeci Cevadov'un elinde bulunan uydu telefonun kendisine bir MİT yetkilisi tarafından verilmesini göstermişlerdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!