Darbeciler Afrika’dan ders çıkartıyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Darbeciler Afrika’dan ders çıkartıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2009 17:25

Reuters’ta yer alan “Darbeciler ders çıkarıyor mu?” (Lessons for coup makers?) adlı makalede, ABD’nin daha demokratik olmasını istediği Afrika’da bu amaca ters düşen ülkelere karşı sert tutumunu artırdığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Reuters, ABD Başkanı Barack Obama’nın demokratik gelişmeye ters düştüğünü düşündüğü üç Afrika ülkesi, Gine, Madagaskar ve Nijer ile ticaret hakları anlaşmasını sonlandırma kararı alarak, bu ülkelere daha katı bir yaklaşım gösterdiğini ifade etti.

Adı geçen üç devletin Batılı ülkelerin yanı sıra komşularının gözünde nasıl daha kabul edilebilir bir hükümet oluşturacağı bilinmezken, Gine ve Madagaskar çok daha büyük bir kargaşa tehlikesi içinde bulunuyor.

Seçimlerin tam olarak demokratik nitelik göstermediği Afrika’da, Moritanya Devlet Başkanı Ould Abdül Aziz’in 2008’de seçilmiş olan başkanı devirerek muhalifleri tarafından kınanan gizli bir oylamayla göreve gelmişti.

Haberin Devamı

KARARIN ETKİSİ OLABİLİR

Gine ve Madagaskar’daki değişim süreçleri iç düzende karmaşa yarattığı gibi dış desteğe de mal oluyor. Obama’nın aldığı önlemler Gine yöneticileri üzerinde fazla etki yaratmayacak olsa da, seçimlerin ciddi yapılmasına yönelik çağrısı yönetimi elinde bulunduran askerler tarafından dikkate alınabilir.

Bu ülkede, Aralık ayı başında suikast girişimine maruz kalan Musa Dadis Camara hiçbir darbecinin tekrarlamak istemediği bir tecrübe yaşamıştı. Camara geçtiğimiz yıl Gine’de gücü ele geçirmesinin ardından hükümetinin yön ve kararları üzerinde şüphelerin doğmasını engelleyememişti.

Eylül ayında 150 yeni demokrasi eylemcisinin yürüyüşte öldürülmesi Camara’nın ordusunu bile kimin suçlu olduğu konusunda endişeye düşürmüştü.

DESTEK OLMADIĞINA DAHA RAHATLAR

Afrika’daki darbeciler, hızlı bir seçim ve dönüşümü garantileyen yerel ve uluslararası destek olmadığında hallerinden daha memnun gibi gözüküyor. Elde edilen gücü kaybetmemek için komşu devletlerin desteğinin gerekmesi gerçeği de bu durumu etkilemiyor.

Askeri darbeler ile iktidara gelme sıklığı Afrika’da daha az görülmeye başlarken, dış güçler içinde yer aldığı kişilere fayda sağlayabilecek darbeler konusunda bir şey yapıp yapmamada kararsız kalıyor.

Bu yüzden dünya kamuoyu, sorumlu bir devlet haline gelmek konusunda çaba göstermeyen yöneticilerden kurtulmaya yönelik askeri darbeleri, kabul edip, destekleme konusunu üzerinde etraflıca düşünmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!