'Dans engel tanımıyor'

Güncelleme Tarihi:

Dans engel tanımıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 13:18

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Sanat Atölyesince sahnelenen  "Rüya ve Maskeler" gösterisinde sahne alan engelliler, dans ederek engellerini aşmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

TOFD Sanat Atölyesince "Dans engel tanımaz" mesajıyla sunulan gösteride, 5'i ortopedik ve 1 işitme engelli toplam 14 kişiden oluşan ekip, hikayesi gerçek yaşamdan esinlenerek yaratılan oyunda, amatör bir dansçının toplum baskısını yenerek özgürce ve dışlanmadan dans edebilmek için verdiği mücadele anlatılıyor.

Toplumun engelliye olan ilgisizliği, ötekileştirmedeki ısrarı ve yabancılaşmanın ele alındığı gösteriyle, mücadele edildiğinde toplumda etkileyici olunabildiği, empati yapıldığında engellilerle birlikte aşılamayacak hiçbir sorunun olmadığı anlatılıyor.

Gösterinin koreografı Hakan Ceyhan, hikayenin biraz abartılmış gibi görünebileceğini ancak, sıradan insanların her gün üşenerek yaptığı sokağa çıkıp yürüme, koşmanın engellilerin rüyası olduğunu, kendilerinin de bu rüyaları sahnede, seyircilere dans ve müzikle anlatmaya çalıştıklarını kaydetti. Ceyhan, gösteriyle "Biz zaten yeterince engelleniyoruz. Bir de siz engellemeyin. Yüzünüzdeki maskeleri tam çıkaramasanız da birazcık aralayın. Bu maskelerin altında bizim de bu toplum var olduğumuzu farkına varın" mesajı vermeye çalıştıklarını söyledi.

'ENGELLİ OLDUĞUMUZU UNUTUYORUZ'

Engellilerle çalışmanın ilk başta zor olacağını düşündüğünü belirten Ceyhan, "Her şeye rağmen kendileriyle çok barışık olduğu için onlar bize bu kolaylığı ve imkanı sağladı. Biz de onları çok fazla teknik manada boğmadan dezavantajlarını avantaja çevirdik. Artık o kadar iç içe olduk ki onların engelli olduklarını unutuyoruz" diye konuştu. Gösteride dansçı olarak rol alan Yavuz Dikbıyık da doğuştan çocuk felci geçirdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Engellilerin duygularını, yaşadıkları zorlukları, hayattaki mücadelelerini seyirciye anlatmaya çalışıyoruz. Prova ve oyun sırasında engelli olduğumuzu unutuyoruz. Çünkü çok güzel kaynaşma var. Her kategoriden engelli arkadaşlarımızla bir aradayız. Amacımız engellilerin evine kapanmaması, bizlerin de neler yapabileceğini göstermek. Gösteride yer almam kendime olan güvenimi arttı. İlk başlarda çok korkuyordum, yapamayacağımı düşünüyordum. Buradan her engelli arkadaşıma sesleniyorum. Kesinlikle 'Ben yapamam' diye düşünmesinler. İnanmak başarmanın

Gösteride mandolin çalan görme engelli Selim Altınok da engellilerin toplumun bir parçası olduğunu izleyiciye göstermek istediklerini söyledi. Gitar çalan görme engelli Kerim Altınok ise, "Ben bir hukukçuyum. İkiz kardeşimle beraber fakülteyi birincilik ve ikincilikle bitirmiştik. Aynı zamanda Türkiye milli satranç sporcularıyız. Her ikimiz de İngilizce biliyoruz ve çok çeşitli müzik enstrümanları çalıyoruz. Müzik öğretmenliği, bilgisayar programcılığı, bilgisayar öğretmenliği ve bir çok alanda eğitimcilik yapıyoruz. Yani sonuçta insan azmettiği, kendini yetiştirdiği ve engelleri aştığı zaman her şeyin mümkün olduğunu vurgulamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!