Danıştay'ın yeni hizmet binasınn temeli atıldı

Güncelleme Tarihi:

Danıştayın yeni hizmet binasınn temeli atıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2009 14:16

Danıştay'ın Eskişehir yolunda yapılacak yeni hizmet binasının temeli, düzenlenen törenle atıldı. Törene Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ve Devlet Bakanı Bülent Arınç da katıldı.

Haberin Devamı

TÖRENDEN FOTOĞRAFLAR

Danıştay Başkanı Mustafa Birden, medeni ve gelişmiş dünya ülkelerinde yargıya verilen önemin, duyulan saygının göstergesinin ihtişamlı binalar ve çağdaş olanaklar olduğunu belirterek, “Adalete ve yargıya yapılan harcamanın, bireyin hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasına, toplumsal huzura, barışa ve dolayısıyla da devletin ve milletin geleceğine yapılan yatırım olduğunu düşünmekteyiz” dedi.

Danıştay'ın Eskişehir yolunda yapılacak yeni hizmet binasının temeli, düzenlenen törenle atıldı.
Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Ankara Valisi Kemal Önal, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın bazı üyeleri katıldı.

Haberin Devamı

Konukları tören alanına gelişinde Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Danıştay Başsavcısı Yılmaz Çimen ve Danıştay Genel Sekreteri Taci Bayhan karşıladı.
Danıştay Başkanı Birden, konuşmasının başında, Tokat'ın Reşadiye ilçesindeki terör saldırısında hayatını kaybeden askerler ile Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Devecikonağı beldesindeki kömür işletmesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilere Tanrı'dan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

141. yıl dönümünü kutlayan Danıştay'ın şu ana kadar hizmet verdiği binalarla ilgili bilgi veren Birden, Danıştay'ın ilk binalarıyla ilgili arşivlerde de bina sorunu ve sıkışık yapılarda çalışıldığına dair bilgiler bulunduğunu söyledi.

Birden, Danıştay'ın mevcut hizmet binasının yapımının 1976 yılında tamamlandığını, ancak artan iş yükü ve personel sayısı nedeniyle ek bina kiralanarak, yaşanan sıkıntının giderilmeye çalışıldığını anlattı.

Mevcut binada, yargılama faaliyetine uygun olmayan ağır ve olumsuz koşullarda hizmet verilmeye çalışıldığını belirten Birden, bir odada 3-4 hakim, savcının çalıştığını, aynı olumsuz durumun idari personel için de geçerli olduğunu söyledi.

DOSYALAR KORİDORLARDA

Odalara sığmayan dosyaların da koridorlarda muhafaza edilmeye çalışıldığını ifade eden Birden, mevcut binanın konumu itibarıyla trafik ve kalabalığın yoğun olduğu bir merkezde bulunmasının da sıkıntı yarattığını kaydetti. Birden, binanın bu konumu nedeniyle araç girişi, güvenlik, sağlık, itfaiye gibi konularda pek çok sorunla karşılaşıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Tüm bu sorunların giderilmesi için yıllardır çaba harcandığını, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonrasında bu arsanın yeni hizmet binası yapımı için belirlendiğini anlatan Birden, ihale süreci hakkında da bilgi verdi.

Yargı hizmetinin hızlı ve verimli sunulmasında etkili olan ögelerden birinin de tüm personele çağın gereklerine uygun, sağlıklı ve donanımlı çalışma ortamlarının sağlanması olduğunu vurgulayan Birden, şunları söyledi:
“Medeni ve gelişmiş dünya ülkelerinde yargıya verilen önemin, duyulan saygının göstergesi olarak en ihtişamlı binalar, çağdaş olanaklar yargının hizmetine sunulmuş, devlet imkanlarından yararlanmada yargıya önem ve öncelik verilmiştir. Bu kapsamda, adalete ve yargıya yapılan harcamanın, bireyin hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasına, toplumsal huzura, barışa ve dolayısıyla da devletin ve milletin geleceğine yapılan yatırım olduğunu düşünmekteyiz.”

Haberin Devamı

Mustafa Birden, hizmet binası sorununu kalıcı olarak aşmayı planladıkları bu projenin yaşama geçirilebilmesi için yürütülen sürece katkılarını esirgemeyen Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Birden'in konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, Yargıtay Başkanı Gerçeker ve bakanlar butona basarak, yeni hizmet binasının temelini attı.

Cumhurbaşkanı Gül, hayırlı ve uğurlu olması temennisiyle temeli attıklarını belirterek, yüklenici firmadan beklentilerinin, vaktinden önce, en güzel şekilde binanın bitirilmesi olduğunu söyledi. Yüklenici firma yetkilisinden erken bitirilmesi için söz alan Gül, “İnşallah binanın açılışını da beraber yapma imkanımız olur” dedi.

YENİ HİZMET BİNASI

Eskişehir yolu Lodumlu mevkinde, Danıştay yeni hizmet binası olarak Mimar Cem Açıkkol'un hazırladığı proje yapılacak.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce yapılan ihaleyi kazanan Varlıbaşlar (VARYAP) Yapı Sanayi ve Turizm Anonim Şirketi, binayı 800 günde bitirmeyi öngörüyor.

Haberin Devamı

İhale bedeli 64 milyon 880 bin lira olan projeye göre, üyelerin yanı sıra tetkik hakimi ve savcıların odaları da tek kişilik planlanıyor.
Proje kapsamındaki kompleks içinde kreş, spor salonu, sağlık birimi gibi sosyal tesisler de bulunuyor.
Her katta bir daire şekilde düzenleme yapılan plana göre, binada 3 duruşma salonu, genel kurul salonu, 1 konferans salonu ile İdari Dava Daireleri Kurulu ve Vergi Dava Daireleri Kurulu için ayrı salonlar yer alıyor.
Hem kapalı hem açık otoparkı bulanacak yeni bina, akıllı bina olarak tasarlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!