Damper kriteri

Güncelleme Tarihi:

Damper kriteri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2015 01:59

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üst üste yaşanan facialar sonrası, kamyon damperlerinin yanlışlıkla açılmasını önlemek için harekete geçti. Bakanlık, ölümle sonuçlanan açık damper kazaları üzerine, 2008 yılında yayınlanan Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik’te beşinci kez değişikliğe gitti.

Haberin Devamı

OTOMATİK HIZ DÜŞÜRÜCÜ

Resmi Gazete’de dün yayınlanan düzenlemeyle, kamyon damperlerinin kalkık durumda trafikte seyretmesini önleyecek tedbirler kapsamında yeni şartlar getirildi. Buna göre, damper tam indirilmediğinde, aracın seyir hızını saatte 10 kilometreden fazla olmayacak şekilde sınırlayan tertibat kurulacak. Damperin açık olması ya da açılması riskine karşı, kamyon içinde sesli uyarı veren, sürücünün direkt görüş alanı içerisinde bulunan görsel ikaz sistemleri kurulacak.

12 AYLARI VAR

Ayrıca, seyir ve yönlendirme kumandaları, kazara temas riskini azaltacak şekilde tasarlanacak. Söz konusu şartların sağlandığı TSE tarafından verilen teknik inceleme raporuyla belgelenecek. Bu raporun, aracın muayenesi sırasında muayene merkezlerine gösterilmesi zorunlu olacak. Tüm bu düzenlemeler, 12 ay içinde mevcut damperli araçlarda uygulanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!