Dali'nin delisi

Güncelleme Tarihi:

Dalinin delisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ünlü ressam Salvador Dali'nin Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilenen paha biçilmez tablolarına saldıran 21 yaşındaki Muhammed Sevim'in Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde ‘‘manik depresif’’ tedavisi gördüğü ortaya çıktı. Çirkin saldırı sırasında, ‘‘Burada niye başörtülü kimse yok? Niye çıplak kadın resimlerini insanlara gösteriyorsunuz?’’ diye bağıran Muhammed Sevim, dün Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ifadesine başvurulduktan sonra, Bakırköy Ruh ve Sinir hastalıkları Hastanesi'ne gönderildi.

Muhammet Sevim, ziyaretçi gibi girdiği Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sergide, tablolara saldırırken güvenlik görevlileri tarafından yakalanamadı. Ancak çirkin saldırının her anı, güvenlik kameraları tarafından kare kare tespit edildi. Güvenlik kameralarının kaydettiği görüntülerin ilk karelerinde, Muhhammed Sevim, tıpkı diğer ziyaretçiler gibi ilgiyle tabloları izlerken görülüyor. Video kamera kareleri ilerlerken Sevim, sakin görüntüsünden hiç beklenmeyen bir hareket yapıyor. Yumruğunu kaldırıp Leonardo da Vinci'nin tablosuna indiriyor. Sonra bir daha, bir daha yumrukluyor tabloyu. Hızını alamayıp Michelangelo'nun portresine de saldırıyor. Birkaç yumruk darbesiyle, portreyi koruyan camı kırmayı başarıyor. Bu sırada sergiye gelen ziyaretçilerden biri tarafından her iki kolu, arkadan tutularak etkisiz hale getiriliyor.

Daha önce ‘‘manik depresif’’ bozukluğu teşhisiyle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören Muhammed Sevim'in sergiye birlikte geldikleri belirlenen arkadaşları Mustafa Cihan ve Gürsel Aksoy, dün polis tarafından ifadelerine başvurulduktan sonra Beyoğlu Adliyesi'ne çıkartıldı. Kültür Bakanı İstemhan Talay, dün Atatürk Kültür merkezi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Talay, serginin çok yüksek bir rakama sigortalandığını söyleyen, ancak rakam vermek istemeyen Sergi Editöü Jean Paul Schneider ile görüşerek üzüntülerini bildirdi. Schneider da Talay'a, ‘‘Dünyanın her yerinde sergi açıyoruz. Buradaki kadar ilgiyle hiçbir yerde karşılaşmadık. Her yerde akli dengesi bozuk insanlar bulunabilir. Sergi planlandığı gibi sürdürülecek’’ yanıtını verdi.

Tablolar zarar görmedi

Salvador Dali, ünlü ressamlar Leonardo da Vinci ile Michelangelo'nun gravür portrelerini bakır levha üzerine yaptı. Gerçeküstücülüğün ünlü ressamı, bakır levhalar üzerine bıçakla kazıyarak hazırladığı kalıpları, ilk baskıdan sonra imha etmişti. Bir benzerinin yapılma imkanı olmayan tabloların saldırıdan zarar görmediği, sadece çerçeve camlarının kırıldığı açıklandı.

Dali Türk dostuydu

Dün saat 11.30 sıralarında AKM'deki sergiye gelen Kültür Bakanı İstemihan Talay, Salvador Dali ile birlikte çalışmalar yapan ve ölümünün ardından sergilerinin editörlüğünü üstlenen Jean Paul Schneider ile görüştü. Talay, ‘‘4 günde 5 bin kişinin ziyaret ettiği sergiye ilgi büyüktü. Tüm gelirinin depremzedelere bağışlanacak olması da ayrı bir güzel olay. Dali, Türk dostu bir sanatçıydı. Bu saldırı en az sizler kadar bizleri de üzdü. Ancak bunu genel bir yaklaşım olarak kabul etmemenizi ümit ediyoruz’’ dedi.

Manik depresifler tehlikeli olabilir

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi psikiyatristlerinden Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu, manik depresif hastaların manik dönemde öfkelerini kontrol edemediklerini söyledi. Prof. Balcıoğlu, hastalığın üzüntü ve neşe olmak üzere iki aşaması olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘‘Hastalık nöbetler halinde gelir. Hasta, manik dönemde çok saldırgan ve dışa dönüktür. Kendisini çok güçlü ve büyük görür. Her işi halledebileceğini düşünür. Öfke kontrolü yoktur. Zaten bu dönemde işlediği suçtan cezai sorumluluğu da yoktur. Depresif dönemde intihar eğilimine yönelir. Ya intihar eder, ya da çevresindeki bir yakınını 'Onu günahlarından kurtaracağım' diyerek öldürür. O dönemde, kendisini günahkar ve suçlu hisseder.’’

Hastalığın daha çok mizaç bozukluğundan kaynaklanan bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Balcıoğlu, ‘‘Tedavisi, şeker ya da tansiyon rahatsızlığı kadar mümkündür. Kalıtımsal bir yönü varsa da, ani olarak ortaya çıkan üzüntü ya da sevinç bu rahatsızlığı doğurabilir. Özellikle İlkbahar ve sonbaharda ortaya çıkar. Kriz dönemleri vardır. Önceleri 3-4 yılda bir olur. Tedavi edilmediği zaman, bu süreç kısalır’’ dedi.

Manik depresiflerin tedavi edilmedikleri zaman toplum içinde tehlikeli oldukları da bildirildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!