D'Alema: Operasyondan uzak durun

Güncelleme Tarihi:

DAlema: Operasyondan uzak durun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2007 15:15

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, Türkiye'nin son günlerde maruz kaldığı terör saldırılarını önleme amacıyla kuzey Irak'ta geniş çaplı bir askeri operasyona yönelme seçeneğinden uzak durmasını temenni ettiklerini söyledi.

D'Alema, bugün İtalya'nın Bari kentinde, silahsızlanmayı konu alan uluslararası bir toplantı niteliğindeki Pugwash Konferansı'nda yaptığı konuşmada, mevcut sorunun Türkiye ve Irak arasında işbirliği ile çözümlenmesinden yana olduğunu belirterek, "Türkiye'ye Irak topraklarında büyük çaplı askeri operasyonlardan uzak durma çağrımızı yineliyoruz. Sorun, her iki ülkeyi, her iki hükümeti ilgilendiren bir meseledir" dedi.

Türkiye'nin kuzey Irak'ta yuvalanan teröristlerin saldırılarına maruz kalmasının asla hoşgörülemeyeceğini de belirten D'Alema, "Türkiye'nin kaygılarını anlayışla karşılıyoruz. Türkiye'nin terörist saldırılara maruz kalması, çok sayıda askerini kaybetmesi, hoşgörülebilir bir durum değildir. Dolayısıyla aynı zamanda Irak yetkililerini de Türkiye'ye karşı yapılan bu askeri operasyonu durdurmak için kararlı biçimde harekete geçmeye davet ediyoruz" diye konuştu.
D'Alema, Türkiye ile Irak arasındaki gerilimin tırmanmasından duyduğu endişeyi şu sözlerle dile getirdi:
"Hassas, zor, hatta dramatik bir an yaşanıyor. Ama Avrupa'dan ve uluslararası camiadan yükselen ses, ABD'nin de ifade etmiş olduğu üzere, herkese seslenilerek, her iki hükümetin de bu sorunu askeri tırmanışla değil, kendi aralarında işbirliği yaparak çözülmesi yönündedir."

"Türkiye'nin terörle mücadele amacıyla sınır ötesinde geniş çaplı bir operasyon yapmasının Irak'ı daha da istikrarsız hale getireceğini" savunan D'Alema, "Irak topraklarında geniş çaplı askeri operasyonlar başlarsa bunun, zaten bilinen sorunlarla boğuşan Irak'ta ayrıca bir istikrarsızlık unsuru olacağı ortadadır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!