Dahdah, Türkiye'de El Kaide ile görüşmüş

Güncelleme Tarihi:

Dahdah, Türkiyede El Kaide ile görüşmüş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2001 01:48

ABD'deki 11 Eylül terör eylemleriyle ilgili olarak İspanya'da gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan Ebu Dahdah kodadlı İmadeddin Bereket Yarbas'ın sık sık Türkiye'ye giriş yaptığı belirlendi.

Evlilik yoluyla İspanyol vatandaşı olan Suriye kökenli Ebu Dahdah'ın, Türkiye'de El Kaide'nin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldiği iddia ediliyor.

İSPANYA 1999’DAN BERİ İZLİYOR

İspanyol polisi tarafından 1999 yılından beri sürekli izlenen ve telefonları dinlenen Ebu Dahdah 13 Kasım günü, El Kaide ile bağlantısı olduğundan şüphe edilen 7 kişiyle birlikte Madrid'de yakalanmıştı.

İspanyol güvenlik makamlarının verdiği bilgiye göre, Ebu Dahdah'ın en sık gittiği ülkeler arasında Türkiye, Pakistan ve Endonezya var. Pakistan'da Taliban yanlısı din adamlarıyla bir araya gelen Ebu Dahdah, Endonezya'da da El Kaide tarafından yönetilen terörist eğitim kamplarını ziyaret ediyordu. Bu kamplarda 2 bin kadar teröristin eğitildiği belirtiliyor.

TÜRKİYE'YE DEFALARCA GELMİŞ

Sık sık geldiği Türkiye'de ise El Kaide'nin üst düzey yöneticileriyle uzun süren toplantılar yaptığı belirlendi. Ancak İspanyol polisi toplantıların nerede yapıldığı ve kimlerin katıldığı konusunda bilgi vermedi.

El Kaide'nin İspanya'daki hücresini oluşturan Ebu Dahdah ve arkadaşlarının Almanya'da yaşayan Suriyeli bir işadamı olan Mahmut Darkazanlı'yla ilişki içinde oldukları da belirtiliyor. ABD'nin malvarlıklarını dondurduğu kişiler arasında yer alan Darkazanlı'nın İspanya'daki hücreyle olan bağlantısı Alman istihbarat servisi tarafından da doğrulandı. Alman Focus Dergisi'ne göre Darkazanlı ile Ebu Dahdah'ın yaptığı telefon konuşmalarının kayıtları polisin elinde bulunuyor.

İspanyol basını, ABD'nin Ebu Dahdah'la birlikte tutuklanan 7 kişinin iadesini isteyeceğini, ancak teröristlerin askeri mahkemede yargılanması planları ve bu ülkede idam cezası bulunması nedeniyle, İspanyol hükümetinin iade talebine kesinlikle red cevabı vereceğini yazıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!