Daha çok kadın daha iyi bir dünya

Güncelleme Tarihi:

Daha çok kadın daha iyi bir dünya
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2013 00:00

Saygın düşünce kuruluşu Chatham House’un ev sahipliği ve Doğan TV Holding işbirliğiyle Londra’da, “Ortadoğu’da Kadın ve Güç” konulu konferans düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan Arzuhan Doğan Yalçındağ, iş dünyası ve eğitim gibi kritik alanlara kadınlar artık daha fazla katılımda bulunsa da, başta kadın-erkek eşitsizliği birçok sorunun halen çözüm beklediğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

LONDRA’da saygın düşünce kuruluşlarından Chatham House’un ev sahipliğinde ve Doğan TV Holding işbirliğinde ‘Ortadoğu’da Kadın ve Güç’ konulu konferans düzenlendi. Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın açılış konuşmasını yaptığı ve Türkiye’ye ilginin yoğun olduğu konferansta, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ‘Tepedeki Kadınlar’ konulu panelde konuştu. Çoğunluğu Ortadoğu ülkelerinden olmak üzere 20’ye yakın kadın konuşmacının söz aldığı konferansa çok sayıda davetli katıldı. Chatham House Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırmaları Başkanı Dr. Clair Spencer, Prof. Deniz Kandiyoti, Dr. Maha Azzam, Arap Kadınlar Birliği Başkanı Dr. Fatemah Khafagy, HE Assia Bensalah Alaoui ve Prenses Basmah Bint Saud konuşmacılar arasında yer aldı.

/images/100/0x0/55eab460f018fbb8f8916c54

Haberin Devamı

KAZANIM VAR AMA SORUNLAR DA SÜRÜYOR

Yalçındağ, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde kadınların sosyal statüsünün geliştirilmesi için eğitimin önemine dikkat çekerken, kadınların ekonomiye, sosyal ve politik yaşama katılımının ancak buradan başlayabileceğini söyledi. Yalçındağ, şöyle konuştu: “Kadınlara eğitim konusunda fırsat eşitliği sağlanarak hayatın her alanında daha fazla rol alıp katılımda bulunmalarının sağlanması gerekiyor. Eğer bir aile ekonomik olarak sadece iki çocuktan birine eğitim sağlayabilecek durumdaysa, bu noktada tercih erkek çocuktan yana kullanılıyor. Bu kararı veren de anne. Bu nedenle bu tür önyargıları gidermek için kadınları eğitmemiz gerekiyor.”

Yalçındağ, başta Ortadoğu olmak üzere, tüm dünya kadınlarının 1911 yılında kutlanan ilk dünya kadın gününden bu yana birçok kazanım elde ettiklerini vurguladı. Kadınların artık iş dünyası ve eğitim gibi kritik önemdeki alanlara daha fazla katılımda bulunduklarını belirten Yalçındağ, “Ama sorunlar da devam ediyor. Kadınlar için iş imkânı ve çalışan kadınlarla erkekler arasındaki gelir adaletsizliği gibi sorunlar hâlâ çözüm bekliyor” dedi. Bunların aslında evrensel bir sorun olduğunu, ancak yine de Ortadoğu’da daha fazla hissedilmekte olduğunu kaydeden Yalçındağ, “Bu sorunlar ancak eğitim, ekonomi ve bazı sosyal normların değişimiyle çözülebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

UZAY YOLU’NUN KADIN KAPTANI

/images/100/0x0/55eab460f018fbb8f8916c56

Kadın-erkek eşitsizliğinin sadece Ortadoğu ya da az gelişmiş ülkelerin değil Batılı ülkelerin de sorunu olmaya devam ettiğini kaydeden Arzuhan Doğan Yalçındağ, buna örnek olarak Türkiye’de Uzay Yolu adı altında yayınlanan Star Trek dizisini gösterdi. Yalçındağ, “Uzay Yolu, yapıldığı 1960’larda kölelik, savaş ve kadın-erkek eşitliği gibi konuların aşıldığı bir ortamı ele alan bir bilimkurgu dizisiydi. Dizinin ilk bölümünde geminin kaptanı bir kadındı. Daha sonra yapımcılar kadından kaptan olamayacağını söyleyerek karakteri değiştirdiler” diye konuştu. Son zamanlarda iş çevrelerinde kadınların ‘Yükselen piyasaların yükselen piyasası’ olarak tanımlandığını kaydeden Yalçındağ, “Buna katılıyorum ve kadınların hayatın her alanında daha fazla rol alması gerektiğine inanıyorum. Kadınların siyaset ve ekonomiye katılımıyla dünya daha iyi bir yer haline gelecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

2010 ödülünü Cumhurbaşkanı Gül aldı

/images/100/0x0/55eab460f018fbb8f8916c58

LONDRA’da 1920 yılında kurulan, ‘dünyanın zenginliği ve güvenliği için bağımsız düşünce, münazara ve analiz konularında lider kuruluş olmayı’ misyon edinen Chatham House, enerji, çevre ve kaynak yönetimi, uluslararası ekonomi, uluslararası hukuk alanlarında araştırmalar yapıyor. Kuruluş, dünyanın önde gelen liderlerinin katılımıyla konferanslar düzenliyor. Düzenli yayınlarının yanı sıra araştırmalarının da yayınları bulunuyor. Chatham House, her yıl, yaptığı çalışmalar ve topluma sağladığı faydalar nedeniyle bir lidere ödül veriyor. 2010 yılı Chatham House Ödülü, çalışmaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e verilmişti. Chatham House, ayrıca, ünlü ‘Chatham House Kuralları’ ile de biliniyor. Buna göre, Chatham House’da paylaşılan bilgi ve fikirler katılımcılar tarafından serbestçe kullanılabiliyor, ama bu fikir ya da bilgileri veren kişilerin isimleri ya da hangi kurumlara bağlı oldukları açıklanmıyor. Üyeleri arasında dışişleri mensupları, büyükelçiler, politikacılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu mensupları bulunuyor. Westminister’ın 3 partisinin temsilcileri Sir John Major, Baroness Scotland, ve Lord Ashdown, Chatham House’un başkanları arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!