Çuvalla götürmüş

Güncelleme Tarihi:

Çuvalla götürmüş
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Partisi ANAP'ın baskısıyla Şişli Belediye Başkanlığı görevinden istifa eden Gülay Aslıtürk, bir şebeke kurup, belediyeyi yüzmilyarlarca lira dolandırdırmış. Aslıtürk'ün, belediyeden gelen çuval dolusu paraları makam odasında suç arkadaşlarıyla paylaştığı bildirildi.

Aylardır yolsuzluk iddialarıyla çalkalanan Şişli Belediyesi'nde eski başkan Gülay Aslıtürk'ün bütün kirli çamaşırları Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen iki suç duyurusuyla su yüzüne çıktı. Suçduyurularına göre belediyenin paraları, çuvallara doldurularak Gülay Hanım'ın odasına getirildi. Gülay hanım bu yüzmilyarları odasında arkadaşlarıyla paylaştı. Suçduyuruları, belediyenin talan edilmesi için bir şebeke kurulduğunu da ortaya çıkardı ve şebekenin ‘‘paylaşma şeması’’nı gözler önüne serdi. Acil olarak yurtdışına çıkışının yasaklanması istenen Gülay Aslıtürk'ün belediyenin parasını har vurup harman savurduğu, kendisine büyük çıkarlar sağladığı iddiaları belgelerle ortaya atıldı. Savcılığa gönderilen yazıda ‘‘Gülay Aslıtürk ile birlikte tüm sanıkların bir çok olayda suç şebekesi oluşturarak Şişli Belediyesi'ni ve onun yan kuruluşu olan ŞİPA A.Ş'yi dolandırdıkları açıktır’’ denildi. Gülay Aslıtürk'ün talimatıyla kurulan Abaküs adlı şirketin de belediyeden para çalmak için kurulduğu iddia edildi. Suç duyurusunda, Aslıtürk'ün belediyeye ait 400 milyar lirayı dolandırarak makam odasında arkadaşlarıyla paylaştığı belirtildi. Dilekçede, ‘‘İnsanı hayrete düşüren yolsuzluk ve suistimallerle karşılaşılmış ve buzdağının ancak su üstündeki bölümü açığa çıkarılabilmiştir’’ denildi. Suç duyurusuna göre, Aslıtürk ve arkadaşları, belediyenin aldığı kredilerin bir bölümünü sahte çek ve faturalarla üzerlerine geçirdiler. Bu yolla çekilen paralar tek tek tesbit edildi ve deliller savcılığa verildi. Yardımcısı Altan Demirel ve 12 belediye çalışanının trilyonu bulan yolsuzluk ve usülsüzleri günlerce süren çalışma sonucu belirlenerek Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na bildirildi.

GÖRÜLMEMİŞ VURGUN

Türkiye onu Çatalca'nın DYP'li Belediye başkanı Gülay Atığ olarak tanıdı. Siyasi ihtirası Çatalca sınırlarına sığmayınca ANAP'tan Şişli Belediye Başkanı olarak karşımıza çıktı. ‘‘ANAP'ın Tansu'su’’ diye tanımlandığı oldu. Geçen yıl eşi Sadrettin Atığ'dan boşanıp, 9 gün sonra Orhan Aslıtürk'le apar topar evlenince yolsuzluk iddiaları önce kendi partisinden geldi. Gülay hanım 33 yaşındaydı, üçüncü evliliğini yapmıştı, üçüncü çocuğuna hamileydi, belediye başkanlığının üçüncü yılındaydı. Partisi ANAP inanılmaz iddialar ortaya atılınca onu yalnız bırakmayı tercih etti. Bu kadarla da kalmayıp suç duyurusunda bulundu. Gülay hanım hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle soruşturma istendiğinde Belediye Başkanlığı'ndan istifa etmişti. Giderken de tüm parasal işlemlerin yürütüldüğü ŞİPA'ya ait belgeleri yanında götürdü. Gülay Aslıtürk hakkında Şişli Belediyesi Meclis Araştırma Komisyonu kurulurken, yeni eşi Orhan Aslıtürk'le Fransa Cannes'daki villasında keyif çatıyordu. Aslıtürk'ün istifasından sonra, Şişli Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarını araştıran 9 kişilik Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Belediye Meclisi'nde bugün okunacak rapor, daha sonra Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek. Rapora göre vurgunlar, belediye şirketi olan Şişli Belediyesi Tüketim Maddeleri ve Yapı Malzemeleri Üretim Pazarlama İşletme, Dış Ticaret AŞ. üzerinden yapıldı. ŞİPA'nın avukatı Engin Çelik Kadıgil, başta Gülay Aslıtürk ve yardımcısı Altan Demirel ile 12 belediye çalışanı ve hayali şirket ortakları ile yine hayali iki şirket hakkında ceza davası açılması için Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na iki ayrı suç duyurusunda bulundu.

BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI

Yolsuzlukların sadece bir bölümünün belgelendiğini belirten Avukat Kadıgil, suç duyurusunda, ‘‘Uzun uğraşılar sonunda ŞİPA'nın bazı evrakları yeni yönetime teslim edilmiştir. Yeni yönetim kurulu çalışmalarında insanı hayrete düşüren yolsuzluk ve suistimallerle karşılaşılmış ve yapılan inceleme sonunda buzdağının üst bölümü açığa çıkarılabilmiştir’’ dedi. Sadece ŞİPA üzerinden dolandırılan paranın şu andaki değerinin yaklaşık 400 milyar lirayı bulduğunu belirten avukat Kadıgil, Aslıtürk'ün yolsuzluklardan elde edilen parayı makam odasında arkadaşlarıyla paylaştığını öne sürdü. Kadıgil tarafından verilen ikinci dilekçede de, belediyeden ‘para çalmak’ için kurulduğu ileri sürülen ‘Abaküs’ adlı şirkete de, iki ayrı tarihte 115 milyar liralık çek verildiği ifade edildi.

7 AYRI SUÇLAMA VAR

Sanıklar hakkında eylemlerine uyan, ‘3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası’na muhalefet, ‘Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu’na muhalefet, ‘zimmete para geçirmek’, ‘sahte fatura düzenlemek ve kullanmak’, ‘sahte nüfus kağıdı düzenlemek ve kullanmak’, ‘ihaleye fesat karıştırmak’ ve ‘hizmet sebebi ile emniyeti suistimal’ suçlarından kamu davası açılması istendi.

Malına el konulsun

Savcılığa yapılan iki başvuru da da acil olarak şu önlemlerin alınması istendi:

1- Başta Gülay Aslıtürk olmak üzere tüm sanıkların taşınır ve taşınmaz mallarıyla, banka hesaplarına el konulmalı.

2- Tüm sanıkların yurtdışına çıkışları yasaklanmalı.

3- Acil kovuşturma yapılarak tüm sanıkların tutuklanmaları.

4- Sanıklar hakkında, rüşvet, yolsuzluk, emniyeti suistimal, zimmete para geçirmek, sahte fatura düzenlemek ve kullanmak, sahte nüfus kağıdı düzenlemek ve kullanmak suçlarından yargılanması.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!