Çuval geçirip işkence yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Çuval geçirip işkence yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tefeci Nesim Malki cinayetini azmettirdiği gerekçesiyle İstanbul DGM'de tutuklu yargılanan Erol Evcil, Bursa Emniyet Müdürlüğü'nde 7 gün boyunca işkence gördüğünü iddia etti. Evcil, ‘‘Kafama çuval geçirip, askıya aldılar. Ayaklarıma her yerime elektrik verip, Filistin askısına aldılar. Bu işkenceyi yöneten de Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç'tir’’ dedi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 27 Ekim 1999'da gözaltına alınan Evcil, 7 gün sorgulandıktan sonra çıkarıldığı İstanbul DGM tarafından tutuklanmıştı. Evcil'in, Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduğu süre içinde işkence gördüğünü belirterek yaptığı başvuru üzerine Emniyet Müdürü Aydın Genç'in de aralarında olduğu 11 görevli hakkında Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.

Kartal Özel Tip Cezaevi'nde tutuklu olan Erol Evcil, Bursa'dan gelen talimatla dün getirildiği Kartal Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifadesi alındı. Evcil, ‘‘Gözaltına alınıp Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğüm ilk gün işkence görmedim. Ancak daha sonraki günlerde kafama çuval geçirip askıya aldılar. Her tarafıma elektrik verdiler. Filistin askısına aldılar.’’ dedi. Mahkeme Başkanı'nın, ‘‘Niçin elektrik verdiler?’’ sorusu üzerine Evcil şöyle konuştu:

‘‘Bir suçu kabul ettirmek için işkence yapıp askıya aldılar. Başlarında Bülent Eliaçık, Ahmet Yıldız vardı. Seslerinden tanıdım. Ayrıca bir ara çok elektrik verdiler. Biri 'Kemal abi yeter' diye bağırdı. Bu işkenceleri yöneten Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç'tir.’’

Evcil bu süre içinde ayrıca sopa ile dövüldüğünü, tazyikli su sıkıldığını da iddia ederek, ‘‘İşkence sonrası bir doktor getirdiler. Ama yanıma yaklaştırmadan uzaktan bakarak muayene yaptırdılar’’ dedi.

Tokat Emniyet Müdür Yardımcısı Sırrı Tuğ, Karaman Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürü Candemir Özdemir, Ağaçören Emniyet Amir vekili Ahmet Yıldız, başkomiser Metin Soner Şentürk, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hakan Ünsal Yalçın, komiser Ragıp Doğandemir, polis memurları Harun Özkaya, Kemal Nair, Mehmet Kaçmaz, Yaşar Usta ve Muzaffed Ak, Evcil'e gözaltında işkence yapmakla suçlanıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!