‘Çürük’te rüşvet kokusu

Güncelleme Tarihi:

‘Çürük’te rüşvet kokusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Belediyelerden hayali kadrolarla Milli Eğitim'e yapılan atamalarda rüşvet iddiası ortaya atıldı. ANAP Milletvekili Esat Bütün, ‘‘Rüşvetle atama yaptılar'' dedi. Olayın başkahramanı Mehmet Sağlam ise, atamalardan bilgisi olmadığını ileri sürerek, topu Kahramanmaraş Valiliği'ne attı.

Refahyol'un DYP'li Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam'ın seçim bölgesi Kahramanmaraş'taki belediyelerde oluşturulan hayali kadrolarla bakanlığa yapılan atama skandalının boyutlarının, çok daha büyük olduğu ortaya çıktı. Seçim bölgesi Kahramanmaraş'ta bulunan ANAP Milletvekili Esat Bütün, dün Hürriyet'in sorularını yanıtlarken, hayali kadrolarla atama yapılanlardan 3 bin ile 8 bin mark arasında rüşvet alındığı iddiasını doğruladı. Bütün, rüşvet verenlerle konuştuğunu belirterek, ‘‘Kimlerin bu işin içinde olduğunu biliyorum. Yakında hepsi ortaya çıkacak'' dedi. Bütün, hayali kadro ile Milli Eğitim'de işe girmek için ‘‘ineğini satıp parasını rüşvet olarak verenlerin'' bulunduğunu da belirterek, şöyle devam etti:

‘‘Refahyol döneminde Milli Eğitim dışında, Orman, Tarım ve Sağlık Bakanlığı'na da hayali kadrolarla bir çok kişi yerleştirilmiş. Mehmet Sağlam giderayak bunu yapmış. Milli Eğitim'deki hayali kadro 746'nın da üstünde. Araştırdıkça, rakam artıyor. Hemşerilerime iş temini sevindirici. Ancak, senet ve para karşılığı bu işin yapılması büyük ayıp. İnsanlar malını, altınını, arsasını satmış. senet vermiş işe girmiş. Şimdi bunların durumu ne olacak. Hem malı gitmiş, şimdi de işinden olacaklar. bunlara bir çözüm bulunmalı.''

TAYİN ŞEBEKESİ

Çoğulhan Belediye Başkanı Halit Yıldız'ın oğlu Adem Yıldız'ın da aralarında bulunduğu bir grubun para ve senet karşılığı hayali kadro atamalarını yaptığını belirten Bütün, Sağlam'ı da sert bir dille eleştirdi. Bütün, ‘‘YÖK Başkanlığı yapmış bir bakanın bu işi bu tarzda yapması üzücü. Hukuka uygun yapılsaydı, bir sınav açılıp bu alımlar yapılsaydı biz de kendisine yardımcı olurduk. Esence Belediye Başkanı'nın da bu işi yıllardır yaptığını belirledik. Hizmet için varolması gereken ilçe başkanlarının, belediye başkanlarının çıkar karşılığı bu işi yapmaları düşündürücüdür'' dedi. Bütün, Sağlam'ın olayın ortaya çıkması üzerine kendisini arayıp, ‘‘Milli Eğitim Bakanı'na söyle, bu işin üzerine gitmesin'' dediğini de belirterek, ‘‘Ben de kendisine bunu yapamayacağımı, rüşvet iddialarının ciddiyetini aktarıp bunu yapamayacağımı söyledim'' diye konuştu.

DSP'YE RÜŞVET ÖNERİSİ

DSP Kahramanmaraş İl Başkanı Avukat Fatin Kısakürek ise hayali kadrolarla yapılan atamalarda rüşvet alındığına kendisinin de tanık olduğunu söyledi. Kısakürek, ‘‘Hatta biz bu olayı ortaya çıkarınca, bazı kişiler gelip, 'Bu olaya sesinizi çıkarmayın size de üçte bir oranında kadro olanağı yaratalım' önerisinde bulundular. Kabul etmedik'' dedi. Vali Saim Çotur'un olayı başından beri bilmesine karşın sessiz kaldığını da öne süren Kısakürek, ‘‘Vali'ye hem bu konuda hem de Kahramanmaraş'taki ihale mafyası ile ilgili suç duyurularımız var. Ama hiçbirini Refahyol döneminde dikkate almadı. Şimdi mi olayı öğreniyor. Kendisinin de bu işte sorumluluğu var'' dedi.

SAĞLAM TOPU VALİYE ATTI

Milli Eğitim eski Bakanı Mehmet Sağlam ise dün Hürriyet'in sorularını yanıtlarken, olaydan bilgi sahibi olmadığını belirterek topu valiliğin üzerine attı. Sağlam, seçim bölgesi Kahramanmaraş'tan 746 atamanın yapılmasının büyütülecek bir durum olmadığını belirterek, ‘‘Başka illerden ne kadar yapıldığını biliyor musunuz? Kahramarmaraş'ta binlerce okul var. Bunlara hizmetli olarak alım yapılmış olabilir'' dedi. Bu alımların hayali kadrolarla yapıldığı hatırlatıldığında ise Sağlam, ‘‘Bunun prosedürü belli. Benim bakan olarak böyle bir konudan bilgi sahibi olmamın imkanı yok. Vilayetin bileceği işler. Kim yaptıysa cezasını çeker'' dedi.

Erbakan'ın hükümetin son günlerinde belediyelerden yatay geçiş için Başbakanlık onayı zorunluluğunu kaldırdığını da hatırlatan Sağlam, ‘‘Belki de Başbakanlık onayı kaldırır kaldırmaz ordaki bekleyenleri de getirmiş olabilirler'' dedi.

Sağlam, yazılı açıklamasında da, yatay geçiş işleminin 1987'den beri uygulandığını belirterek, şunları ekledi: ‘‘Naklen eleman alınan belediyeler, iddia edildiği gibi sadece DYP'li belediyeler de değildir. Memur sıkıntısının karşılanması konusunda tek çare olan bu işlem tamamıyla yasal olup, sadece Kahramanmaraş'tan değil tüm illerimizden, milli eğitim müdürlükleri ve valiliklerce yapılan teklifler doğrultusunda (Bakanlığımızın son 15 gününe kadar Başbakanlığın izniyle, son 15 günde ise bizim onayımızla) bu işlemler gerçekleştirilmiştir. İddia edildiği şekilde bir üsulsüzlük veya rüşvet söz konusu ise bunun gereğinin ilgili makamlarca yapılacağı doğaldır.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!