Cumhuriyet’e mührünü vuran kitaplar

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet’e mührünü vuran kitaplar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl 75'inci yaşı kutlanan Cumhuriyet tarihinin en çok okunan 75 kitabı belirlendi. Cumhuriyet dönemi edebiyatının bir kez daha gözden geçirilmesini sağlayan bu anket Yapı Kredi'nin yayınladığı kitap-lık adlı dergi tarafından gerçekleştirildi. 75 Yılda Cumhuriyet'e Mührünü Vuran 75 Kitap adlı bu anket, ulusal edebiyat belleğinin çalıştırılmasını ve usta yazarları genç kuşaklara tanıtmayı da hedefliyor. Anketin seçici kurulunda çağdaş Türk edebiyatında söz sahibi olan 15 sanatçı, eleştirmen ve aydın yeraldı.

KRONOLOJİK SIRALAMA

75 Yılda Cumhuriyet'e Mührünü Vuran 75 Kitap anketinin fikri, seçici kurulda da yeralan Selçuk Altun'dan çıktı. Anglo-sakson edebiyatının en önemli 100 eserini seçmeyi amaçlayan bir anketten esinlenen Altun, Cumhuriyet dönemi edebiyatına ilişkin bu girişime de önayak oldu.

1923'ten 1998'e kadar geçen sürede Cumhuriyet'e damgasını vurmuş 75 kitabı belirleyecek olan anket için öncelikle bir seçici kurul oluşturuldu. Aynı zamanda çok iyi birer okuyucu olan 15 şair, yazar, eleştirmen ve fikir adamı biraraya geldi. Seçici kurul öncelikle, şiir, öykü, roman, anı, deneme, eleştiri, biyografi, tiyatro, sanat tarihi, kültür tarihi ve siyaset bilimi gibi alanlarda adaylar belirledi. Tüm bu veriler bilgisayarda toplanıp tasnif edildi. Sonuç belirlendiğinde ise 75 kitap, aldıkları oy oranlarına göre değil de yayınlanış tarihlerine göre sıralandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!