Cumhurbaşkanlığı sınavı eylül başı

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanlığı sınavı eylül başı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 00:00

Meclis yeni dönemin ilk toplantısını 3 Ağustos’ta yapacak. Yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanı 4 Ağustos’ta Erdoğan’ı hükümeti kurmakla görevlendirecek. Cumhurbaşkanlığı adaylık başvuruları ağustosun ikinci yarısında başlayacak. Takvime göre eylül başında cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

TBMM, 23’üncü yasama dönemine 3 önemli sınavla merhaba diyecek. Bir ay içinde yaşanacak Meclis Başkanlığı seçimi, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümet güven oylaması AKP’nin yeni dönem siyaset anlayışının da göstergesi olacak. TBMM, ilk toplantısını 3 Ağustos’ta yapacak. Aynı gün geçici Başkanlık Divanı oluşturulacak. 13 Ağustos’a kadar TBMM Başkanı seçilmiş olacak.

ARINÇ’SIZ FORMÜL

TBMM Başkanlığı konusunda talebi olmayabileceği sinyalleri veren Bülent Arınç’ın adı, yeni kabine için geçiyor. Başbakan Yardımcılığına getirilebileceği iddia edilen Arınç’ın gönlünden Adalet Bakanlığı geçtiği öğrenildi. Ancak Arınç’ın beklentilerine karşılık bulamaması durumunda, TBMM Başkanlığı iddiasını sürdürebileceği ve partide krize yol açabileceği de konuşuluyor. Bu süreç, Arınç’ın ’pazarlık süreci’ olarak da gündeme geçecek. AKP kulislerinde, Erdoğan’ın aday adayları arasında Ülkü Güney, Cemil Çiçek veya Vecdi Gönül’ün ismi geçiyor. Kulislerde Vahit Erdem ve Köksal Toptan’ın da Meclis Başkanı seçenekleri arasında bulunduğu öne sürülüyor.

Kulislerde ortaya atılan ilginç bir senaryo ise Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün isminin Meclis Başkanlığı için geçmesi oldu. Gül’ün, Erdoğan’ı rahatlatmak için TBMM Başkanlığı’na talip olabileceği ve böylece cumhurbaşkanlığı krizi yaşanmayacağı da iddialar arasında yer aldı.

AKP kulislerinde, "Başbakan, kendisi ’Ben çekiliyorum’ demedikçe Gül’e çekil demez" denilerek, Gül’ün adaylığının en güçlü olasılık olduğuna dikkat çekiliyor. Erdoğan da, seçim kampanyası sırasında Cumhurbaşkanı adayının Gül olduğunu vurgularken, "Kendisi ben olmak istemiyorum derse ancak o zaman başka bir isim gündeme gelebilir" mesajı vermişti. Yemin töreninin ardından 4 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı yeni hükümeti kurması için AKP Lideri Erdoğan’ı görevlendirecek. Hükümetin kurulması 6 Ağustos’a kadar tamamlanacak. Yeni hükümet, 11 Ağustos’ta programını okuyacak. 14 Ağustos’ta güvenoyu görüşmeleri yapılacak. 16 Ağustos’ta güven oylamasına geçilecek. Yasalarda değişiklik yapılmazsa, takvime göre Eylül başında cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!