Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: 'Güya dostlar, güçlü Türkiye istemiyorlar'

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: Güya dostlar, güçlü Türkiye istemiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2015 02:00

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CIA Başkanı John Brennan’ın, “Suriye’de hükümetin çökmesini istemiyoruz”, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de “ABD eninde sonunda Esad ile müzakere etmek zorunda kalacak” açıklamalarının ardından üstü kapalı mesajlar verdi.

Haberin Devamı

Dost görünen ülkelerin bölgede güçlü bir Türkiye istemediğini belirten Erdoğan, “Bugün Suriye’de yaşananların gerisindeki sebeplerden biri de aslında. Türkiye’nin bu gücünü, bu konumunu kırma gayesidir” dedi. Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün ASELSAN’ın Radar ve Elektronik Harp Teknolojileri Merkezi’nin açılış törenine katıldı. Erdoğan törende özetle şunları söyledi:

ÜRETİMİNDE YER ALMALIYIZ

“Tasarımından üretimine kadar içinde yer almadığımız hiçbir savunma sanayi ürünün hazır olarak alınıp kullanılmasına razı değiliz. Bunlar bizim stratejik meselelerimizdir. Eğer biz burada yüzde 100 imalatı yapamazsak, eğer birilerine muhtaç olursak ihtiyaç duyduğumuz anda dirseğini çevirdiklerinde biz orada duman oluruz. Şu anda bunu bize yapıyorlar yine. Ama hangi başlıkta olduğunu açıklayamayacağım. Biliyorum ve üzülüyorum. Bunlar güya dost ülkeler. Beraber olduğumuz ülkeler. Güya dayanışma halinde olduğumuz, NATO’da beraber olduğumuz ülkeler. Ama bir kıskançlıktır, kalkıp vermiyorlar son anda, niye? Güçlü bir Türkiye istemiyorlar. Onun için. Dünyanın en modern uçağı da bize teklif edilse mutlaka onun tasarımında, üretiminde yer almalıyız. Bunun için de savunma sanayinde dünyadaki 100 şirket arasında 2 değil, en az 20 kuruluşumuz yer almalı. Kendi savaş, yolcu uçaklarını, kendi uydularını, uçak gemisini, elektronik harp sistemlerini tasarlayan ve üreten bir Türkiye hedefliyoruz.

Haberin Devamı

KONUMUNU KIRMA GAYESİ

Biz çevremizi saran tüm bu sıkıntılar içinde ekonomik, sosyal, siyasal bakımdan elbette savunma alanında kendimizi güven altına almak zorundayız. Biz güven içinde olmazsak diğer kardeşlerimize de yardımcı olamayız. Saraybosna’da 50’li yaşlardaki bir hanımefendinin orada görev yapan arkadaşlarımıza söylediği bir şey var, gerçekten çok çarpıcı, ibret verici. Diyor ki bu hanımefendi; ‘O zamanki, 1990’ların başındaki Türkiye eğer bugünkü Türkiye olsaydı bize bu katliamı yapamazlardı.’ Mesele bu. Ben aynı durumun Karabağ meselesi için de, Ortadoğu’daki pek çok hadise için de geçerli olduğuna inanıyorum. Bugün Suriye’de yaşananların gerisindeki sebeplerden biri de aslında Türkiye’nin bu gücünü, konumunu kırma gayesidir. Biz Suriye içindeki çatışmaları önleyemesek de mağdur duruma düşen tüm kardeşlerimize sahip çıkarak, kucağımızı açarak bu oyunu önemli ölçüde boşa çıkardık. Esed’e verilen desteğin de DEAŞ’ın ortaya çıkartılmasının da Irak’ta izlenen mezhepçi politikaların ısrarla desteklenmesinin de gerisinde görüldüğü gibi yatan amaçlardan biri işte budur.

Haberin Devamı

HIRSIZLAR EV SAHİBİ YAPTI

1974 Kıbrıs Harekâtı’nda gördük, yanımızda olan, olması gerekenler bir anda bize bütün desteklerini kestiler mi? Kestiler. İyi ki kestiler. Onlar bize orada desteklerini kestiler ve susturma tekniklerini kullanmak suretiyle telsizlerimiz çalışamaz hale geldi. Ondan sonra geldik ASELSAN’ı kurduk. Atasözümüz var ya, ‘Hırsızlar bizi ev sahibi yaptı’, olay bu. Üretim aşamasına gelmiş olan ürünlerimizi süratle TSK’nın envanterine dahil edelim. Yeni projeleri süratle gündemimize alalım. Ar-Ge faaliyetlerini, tasarım, prototip üretimi faaliyetlerini olabildiği kadar hızlandıralım.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: Güya dostlar, güçlü Türkiye istemiyorlar

Haberin Devamı

ELEKTRONİK HARP TEKNİĞİNE SAHİP OLMAK ÖNEMLİ

BAŞBAKAN Davutoğlu da ASELSAN’daki törende şunları söyledi: “Cumhuriyet döneminin en büyük askeri harekâtı olan Kıbrıs Barış Harekâtı bize bir şeyi öğretti: Teknolojide bağımsız olmadığınız zaman, en zor anlarda başvurduğunuz teknoloji sizi yalnız bıraktığında, o anda insani kapasitenizi zorladığında büyük kahramanlıklar yazabilirsiniz ama teknolojik altyapınızın mutlaka onunla uyumlu olması lazım. ASELSAN böyle bir tecrübeden hareketle kuruldu ve 40 yıl içinde büyük mesafe aldı. Çok büyük ordunuz olabilir ama eğer elektronik harp kapasiteniz yoksa konvansiyonel askeri gücününüz hiçbir fayda getirmeyebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!