Cumhurbaşkanı Gül: "Kriz Türkiye'yi etkilemez"

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Gül: Kriz Türkiyeyi etkilemez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2008 20:32

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, küresel çapta etkili olan ekonomik krizin, herkesi etkilediğini ancak Türkiye’nin son beş altı yıldır aldığı önlemlerle kendini koruduğunu söyledi. Reform sürecine dikkat çeken Gül, özellikle mali disiplin konusunda Hükümeti uyardı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM’nin yeni yasama yılı açılışı nedeniyle TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın verdiği açılış resepsiyonuna katıldı. Cumhurbaşkanı Gül’ü, resepsiyonun verildiği Meclis Tören Salonu’na gelişinde Meclis Başkanı Toptan tarafından karşılandı. Gül, Tören Salonu’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da bir süre sohbet etti. Resepsiyonda yaklaşık 25 dakika kalan Gül’ü, TBMM Başkanı Toptan uğurladı.

"GERÇEK GÜNDEME ODAKLANMALI"

Gül, daha sonra, Meclis Başkanı Toptan’ın eşliğinde Tören Salonu’nda dolaşarak davetlilerle sohbet etti ve gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde siyasette yaşanan gerginlik hatırlatıldı. Gül, “Bayram geldi. Şimdi bayramdan sonra Türkiye’nin gerçek gündemine herkes sarılacaktır. Zaman zaman bunlar oluyor tabi ki. Çoğulcu toplumlarda bunlar vardır. Karşılıklı eleştiriler. Ama bunun dozajı da önemli. Bugün konuşmamda da söyledim. Eğer bunları ölçüsü çok kaçarsa o zaman zararı çok oluyor memleketimize. Geçmişte bunun örnekleri var. Bazı dönemler vardı bu tür şeylerin çok olduğu şimdi artık önümüzde büyük gündemler var. Hepimiz ona sarılmalıyız” karşılığını verdi.

MESLEKSİZ GENÇLER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, TBMM açılış konuşmasında genç işsizlik konusunda yaptığı açıklamalar da soruldu. Gül’ün, bu konuda Hükümete ve Başbakan Erdoğan'a herhangi bir önerisi olup olmadığı da soruldu. Gül, şunları söyledi:

“Ben herkese özellikle bu çağrıyı yaptım. Bu gerçekten doğru. Bütün raporlara bakın, bütün yazarlara bakın bunu hep söyler. Mesleksiz gençler. Odalar Birliği’nin raporunda da var. Genç genç insanlar var, ama bakıyorsunuz ne duvar yapmaktan doğru dürüst anlıyor, ne inşaattan anlıyor. Ne otomobil tamirinden, ne elektrikten anlıyor, ne kaloriferden. Büyük bir nüfus var. Ne doğru dürüst teknisyenler, büyük genç nüfus maalesef bir şey bilmiyor. Bu önemli bir konu. Türkiye gibi büyük bir nüfusun herhangi bir ciddi meslek sahibi değil. Her meslek iyi yapılınca çok değerlidir. Küçük meslek, büyük meslek diye bir şey yok. Her mesleği iyi yapıyorsanız, nihayette nüfus gençlik, insanlar meslek sahibi olursa aynı kalitede olmuş oluyor. O da hayat standardımızı bizim yükseltiyor. Teknisyen olarak, inşaat olarak, sokaklarda tutun da her şeye kadar işler iyi yapılmış oluyor. Bu sadece Hükümetin değil herkesin sorunu. Meslek odalarının herkesin üstünde durması gereken bir şey.”

TEKNİK OKULLAR KALKIYOR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resepsiyonda YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’la da sohbet etti. Meclis Başkanı Toptan’ın da bulunduğu sohbette, meslek eğitimi ve işsiz gençler konusu gündeme geldi. TBMM Başkanı Toptan, YÖK Başkanı Özcan'a “Türkiye’nin iş gücü talebiyle eğitilmiş insan gücümüz çelişiyor. Piyasa başka adam arıyor biz başka adam yetiştiriyoruz. Hocam bunu size soralım?” sözlerine YÖK Başkanı Özcan, “Düzeltmek üzereyiz efendim” karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Gül de, konuyla ilgili olarak, “Bu gerçekten günlük hayatımızın işi. Ufacık bir şey yaptırın, ufak bir inşaat yaptırın, evinizde elektrik işi yaptırın. Ya da belediyelerin işine bakın. O işini iyi bilen insan çok. İşini iyi yapan bir insan çok az” dedi.

YÖK Başkanı Özcan ise teknik okulların kapatılacağını söylerken, “Teknoloji mühendisleri geliyor. Uygulama mühendisleri geliyor. Teknoloji fakülteleri kuruyoruz. Teknik okulları kapatıyoruz. Hiç biz de olmayan ama dünyanın her yerinde olan uygulamalı. İngiltere’de böyle” diye konuştu. YÖK Başkanı’nın bu açıklaması üzerine Cumhurbaşkanı Gül ise, “Niye okunur? Okuduğunu hayata uygulamak içindir” dedi. YÖK Başkanı Özcan da ODTÜ’ye taş atarak, “Maalesef ODTÜ mezunları onu yapmıyor efendim” karşılığını verdi.

KRİZ DEĞERLENDİRMESİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, küresel çapta etkili olan ekonomik kriz de soruldu. Söz konusu krizin herkesi etkilediğini ifade eden Gül, Türkiye’nin son beş altı yıldır aldığı önlemlerle kendini koruduğunu belirtti. Reform sürecine dikkat çeken Gül, şunları söyledi:

“Herkesi etkiliyor bunlar ama Türkiye çok şükür ki kendi tedbirini son beş altı sene içinde köklü reformlarla yapıldı ve dışardan ve içerden gelen şoklara karşı kendini daha koruyucu oldu. Ama konuşmamda da söyledim, ekonomik reform süreci güçlü bir şekilde devam etmeli ki dört beş sene sonra herhangi bir problemle karşılaşmayalım. Bugün için problem olmaz Türkiye’ye. Çünkü sağlam. Ama ileriye bakmamız lazım. Güçlü bir şekilde devam etmemiz lazım. Krizin çıkara çevirebilmemiz için yine Türkiye’nin önünün çok görülebilir olduğunu göstermemiz lazım. Bu da nasıl olacak? Bizim köklü bir reform süreci içinde olduğumuzu göstermek. O bakımdan tabi ki Hükümete çok büyük iş düşüyor. Mali disiplin başta olmak üzere. Eminim ki bununla ilgili herkes tedbirlerini alıyordur.”

Gül, Anayasa değişikliğine ilişkin soruları ise “Polemiklere sokma beni şimdi. Söylediklerim bellidir” diyerek yanıtsız bıraktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!