Çukurova yanıyor

Güncelleme Tarihi:

Çukurova yanıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 14:22

Adana, Hatay, Mersin, Osmaniye ve Kahramanmaraş'taki ormanlık alanlarda çıkan yangınlar, şiddetli rüzgarının etkisiyle kısa sürede yayıldı ve Çukurova bölgesinin ormanları alevler içinde kaldı.

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Kontrol altına alınan yangınlarda, Adana'nın İmamoğlu İlçesi'nde 40 hektar, Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nde 70 hektar, Kahramanmaraş'ın Üngüt Mevkii'nde de 8 hektar alan kül oldu. Osmaniye merkeze bağlı Kayalı Köyü'nde 70 hektarlık ve Mersin'in Anamur ve Bozyazı ilçelerinde 200 hektarlık alanda etkili olan yangınlar ise şiddetli rüzgar ve bölgenin dağlık olması nedeniyle güçlükle yapılıyor. Yangınların çıkış nedeni henüz belirlenemezken, sabotaj ihtimali üzerinde de duruluyor.

Çukurova'da ilk yangın haberi dün öğleden sonra Adana'nın İmamoğlu İlçesi'nden geldi. İlçeye bağlı Çörten ile Hacıhasanlı köyleri arasında çıkan orman yangınına müdahale edilirken, aynı saatlerde Osmaniye'nin Amanos Dağları'ndaki ormanlık alanda da yangın çıktı. Adana Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, Adana'daki yangını kontrol altına alırken, daha büyük olduğunun bildirilmesi üzerine helikopterleri Osmaniye'ye yönlendirdi. İmamoğlu'ndaki yangın, akşam saatlerinde kontrol altına alınıp, karadan arasözlerle süren müdahale sonrası da söndürüldü. Aladağ'daki 4 bin hektar blok ormanlık sahaya sıçraması önlenen yangında yaklaşık 40 hektar alan zarar gördü.

Haberin Devamı

POYRAZ YANGINI BÜYÜTÜYOR

Osmaniye'deki yangın dün akşam havadan ve karadan yapılan müdahalelere karşılık kontrol altına alınamadı. Merkeze bağlı Kayalı Köyü Kanlıgeçit Mevkii'ndeki ormanlık alanda çıkan yangın, poyrazın etkili olması nedeniyle yayıldı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen alevler, gece helikopterlerin çalışamaması nedeniyle yayılıp, 200 hektar alanda etkili oldu. Bu sabah erken saatlerde helikopterlerle havadan müdahale yeniden başladı.

Yangının etkisi altına aldığı bölgedeki Kükürtlük, Çağşak ve Fenk yayları, tedbir amaçlı olarak boşaltıldı. Havadan 2 helikopter ve bir yangın söndürme uçağıyla yangına müdahale edilirken, helikopterlerin daha kısa sürede su alabilmelerini sağlamak için Şekerdere üzerinde gölet oluşturuldu. Daha önce Kalecik Barajı'ndan su alıp, yangın bölgesine boşaltan ve bu işlemi 20 dakikada yapabilen helikopterlerin müdahale süresi, gölet oluşturulduktan sonra 5 dakikaya indi. Osmaniye'de ilk belirlemelere göre 70 hektar ormanın yandığını bildiren Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, “Yangına hızlı ve organize bir şekilde müdahale ediyoruz, ama poyraz nedeniyle alevler büyüyor. Poyraz çalışmalarımızı etkiliyor” dedi.

Haberin Devamı


MERSİN DE FELÇ OLDU

Mersin'in Anamur ve Bozyazı ilçelerinde, dün akşam elektrik tellerinin birbirine temas etmesiyle çıkan kıvılcamlardan başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları da şiddetli rüzgar ve bölgenin dağlık olması nedeniyle güçlükle yapılıyor. Enerji nakil hatlarının zarar görmesi nedeniyle her iki ilçeye elektrik de verilemezken, Mersin- Antalya karayolu da ulaşıma kapandı. Mersin yönüne giden araçlara Ermenek yolu üzerinden Gülnar yönünden geçiş verilirken, Antalya yönüne giden araçlara da Silifke ve Aydıncık kavşaklarından yine Gülnar istikametine geçiş verilerek ulaşım imkanı sağlanabiliyor.

Bozyazı'nın Sırtlan Yokuşu Mevkii'nde dün 15.30'da çıkan ve yaklaşık 100 hektarlık alanda etkili olan yangın kısmen kontrol altına alınabildi. İlçeye bağlı Tekeli Beldesi Gözsüzce Köyü'ndeki yangında enerji nakil hatlarını taşıyan direkler devrildi, elektrik telleri koptu. Alevler arasında kalan bazı evler ve çok sayıda sera da yanarak zarar gördü. Yangına 32 arasöz ve yaklaşık 300 yangın söndürme personeli ve vatandaşın müdahale ettiğini bildiren Mersin Orman Bölge Baş Müdürü Mustafa Gözükara, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2 yangın söndürme uçağı talep ettiklerini bildirdi. Şiddetli rüzgar nedeniyle 2 yangın söndürme helikopterinin kalkamadığını, buna karşılık karadan etkili bir müdahale yaptıklarını anlatan Gözükara, yangının kısmen kontrol altına alınabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Anamur'un Güleç ve Gözsüzce köylerindeki orman yangınıyla mücadele de 2 helikopter ve arasözlerle sürüyor. Alevler bu köylerde de sera alanları ve evleri etkiledi. Gözsüzce Köyü'nde yaşayan çiftçi Osman Çelik, yaklaşık 3 dönüm serasının kül olduğunu söyledi. Aynı köyden Eşe Şebgen ise “Alevlerden canımızı zor kurtardık, evden çıktığımızda alevlerin ortasında kendimizi bulduk. Hiç bir eşyamızı almadan kaçtık. Evlerimiz kül oldu” diye ağladı.

SINIRDAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA


Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nde Suriye bölgesinde başlayan yangının sıçraması üzerine çıkan orman yangını ise söndürüldü. İlçeye bağlı Kızılçat bölgesinde sınıra 3 kilometre mesafede dün saat 14.30'da çıkan yangına itfaiye ekipleri ve orman işçileri müdahale etti. Yayladağı Gümrük Kapısı yakınındaki yangına müdahale için Antakya, Kahramanmaraş, Kilis, İslahiye, Andırın orman işletme müdürlüklerinden takviye gönderilen 16 arasöz, 3 dozer, itfaiye araçları, su tankları, çok sayıda asker, itfaiye ve orman işçisi ile yaklaşık 500 kişinin çabası sonucu yangın sabah saatlerinde kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

ANONSLA VATANDAŞTAN YARDIM İSTENDİ


Yayladağı Gümrük Kapısı yakınlarındaki 200 hektarlık ormanlık alanda etkili olan yangında 70 hektar alan zarar gördü. Söndürme çalışmaları süren yangına Suriye’den ekiplerin de destek verdiğini bildiren Hatay Valisi Ahmet Kayhan, bölgede yerleşim yeri bulunmadığını açıkladı.

Öte yandan, Yayladağı Belediyesi, hoparlörlerden anons yapıp, orman yangınına müdahale için vatandaşlardan destek istedi, yardım etmek isteyenler minibüslerle bölgeye taşındı.

Kahramanmaraş’ın Üngüt mevkiinde gece saat 01.30’da çıkan orman yangınında 8 hektar alan zarar gördü. Valilik Konağı yakınındaki çamlık alanda çıkan yangın itfaiye ekiplerince kısa sürede söndürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!