CSO sahnesinde Cumhuriyet coşkusu

Güncelleme Tarihi:

CSO sahnesinde Cumhuriyet coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 22:51

Kurtuluş Savaşı'nın ardından genç Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yoldaki en büyük diplomatik zafer olan Lozan Antlaşması ve bu önemli olayın Cumhuriyet tarihindeki yeri, “Lozan” adlı eserle notalara aktarıldı.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), “Cumhuriyet Bayramı Haftası” konserinde eserin dünya prömiyerini gerçekleştirdi.

CSO Konser Salonu'ndaki konserde orkestrayı, Şef Naci Özgüç yönetti.

Orkestranın viyola sanatçılarından besteci Nejat Başeğmezler'in, “Lozan” adlı viyola konçertosunun dünya prömiyerinin de gerçekleştirildiği konserde, eseri sanatçının viyola sanatçısı oğlu Ali Başeğmezler seslendirdi.
Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Bas Tuncay Kurtoğlu'nun da solist olarak katıldığı konserde, ayrıca Ferit Tüzün'ün “Türk Kapriçyosu”, Ahmet Adnan Saygun'un “Halk Türküleri” yorumlandı.

Sahneye gelerek iki kez bis yapan Kurtoğlu, “Bozlak” ve “Köroğlu” adlı türküleri yeniden seslendirdi.

Konser Ulvi Cemal Erkin'in “Köçekçe” adlı eseriyle sona erdi.

İzleyicinin büyük alkışıyla sahneye yeniden gelen şef Naci Özgüç yönetiminde yeniden gelen orkestra Cumhuriyet Bayramı onuruna 10. Yıl Marşı'nı sahnede yorumladı. Marşa salondaki seyirciler de ayakta eşlik etti.

“LOZAN” SÜRECİ SAHNEDE

Bestelenişinden 8 yıl sonra seyirciyle buluşan “Lozan” adlı viyola konçertosu, 2002 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ulusal beste yarışmasına katılmıştı.

Müziği Lozan Antlaşması ile doğrudan ilişkili, somut bir yapı içermemekle beraber, bu önemli olayın Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki etkilerine ilişkin düşünceler ve Lozan şehrinin verdiği duygular üzerine bestelenen yapıt, üç bölümden oluşuyor.

İlk bölümü daha çok neşe, ikinci bölümü hüzün ağırlıklı olan eserin ikinci bölüme bağlı olan üçüncü bölümü ise neşe, coşku, kahramanlık ve yine biraz hüzün içeren çeşitlemelerden oluşuyor.

Konserde solist olan Ali Başeğmezler, 2006 yılından bu yana Atina'da Camerata Orchestra of the Friends of Music'te viyola grup şefi olarak görev yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!