‘Çözüm’ yolu çiziliyor

Güncelleme Tarihi:

‘Çözüm’ yolu çiziliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 01:42

Suriye konusundaki son gelişmeler Başbakan Erdoğan başkanlığındaki güvenlik zirvesinde değerlendirildi. Bugün de Başbakanlık Resmi Konutu’nda çözüm paketi masaya yatırılacak. PKK’nın açıklamaları, İmralı ile görüşme talepleri ele alınacak.

Haberin Devamı

ULUSLARASI kamuoyu olası bir Suriye müdahalesini tartışırken Başbakan Tayyip Erdoğan, dün makamında Suriye başlıklı güvenlik zirvesi topladı. Erdoğan, bugün de çözüm paketine son noktanın konulacağı özel bir toplantı yapacak.

Suriye meselesinin tüm detayları ile masaya yatırıldığı toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala katıldı. Zirve 2 saat 20 dakika sürdü. Başbakan Erdoğan’ın resmi programında görünmeyen toplantı saat 15.30’da başladı. Toplantının ana gündemini Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un teklifi sonrası Suriye’nin kimyasal silahların devredilmesini kabul etmesi kararı oluşturdu. Müdahale olmazsa Ankara’nın duruşunun ne olacağının görüşüldüğü toplantıda Esad’ın bundan sonraki olası davranış biçimleri masaya yatırıldı.

İKİNCİ ZİRVE ÇÖZÜM PAKETİ

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcıları, bakanlar ve devletin en üst düzey bürokratları tarafından hazırlanılarak Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunulan çözüm paketine son nokta da bugün konulacak. Başbakanlık Resmi Konutu’nda saat 11.00’de başlayacak toplantıya Erdoğan başkanlık edecek. PKK’nın çekilmenin durdurulmasına yönelik açıklamalarının da masaya yatırılacağı toplantıda, BDP’nin İmralı ile görüşme talepleri ve bundan sonra izlenecek yol haritası üzerinde kararlar verilecek. Toplantıya, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay, Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İçişleri Bakanı Muammer Güler, AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakan danışmanı Yalçın Akdoğan katılacak.

102 karakol inşaatı sürüyor
KCK’nın “PKK’lı grupların Türkiye dışına çekilmesinin durdurulması” kararının gerekçeleri arasında saydığı yeni karakol inşaatlarına ilişkin İçişleri Bakanı Muammer Güler’den açıklama geldi. BDP Milletvekili Adil Zozani’nin önergesini yanıtlayan Güler, “2013 yılı başından bu yana Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tamamlanan karakol inşaatı bulunmamakta olup halen 102 karakolun inşaatı devam etmektedir” bilgisini verdi. Güler, temmuzda yaptığı açıklamada, “Bölgede yeni karakol yapılması söz konusu değil. Aksine bölgede 68 karakol kapatıldı. Jandarma Genel Komutanlığı’nın 2013 yılı yatırım programında 156 karakol yer almaktadır. Bunun 28’i 2013’te bitirilecektir. Bu 156 karakolun 119’u Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndedir. Bunların da 65’inin inşaatı devam etmektedir. 54’ünün de ihalesi henüz daha yapılmamıştır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, tek bir karakol ilavesi söz konusu değildir. Yapılan bütün karakollar, mevcut karakolların iyileştirilmesi, fiziki güvenliklerinin sağlanmasına ilişkindir. Yeni karakol yapılması söz konusu değil” demişti.
Okan KONURALP/ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!