‘Çözüldü’ denilen ilaç krizi yeniden başladı

Güncelleme Tarihi:

‘Çözüldü’ denilen ilaç krizi yeniden başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2008 17:02

TÜRK Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında imzalanan ilaç alım protokolünün yürürlüğe girmemesi üzerine ilaç krizi yeniden gündeme geldi.

Eczacıların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile dün yaptıkları yaklaşık 3 saat süren son görüşmesinden de bir sonuç çıkmamasının ardından, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, hükümete çağrı yaparak imzalanan protokol ve sözleşmeye sahip çıkmalarını istedi. Çolak, “Protokolde 3 bakanımızın ve benim imzamız var. Biz sorunlarımızı anlattık, onlar da çözüm konusunda katkı sağladılar. Bunun için teşekkür ediyoruz. Ancak bugün geldiğimiz noktada, ‘biz bunu yapamıyoruz’ demeleri, bizim devlet geleneğimizle çok bağdaşır bir şey değil” dedi..

SGK ile TEB arasında yaklaşık bir ay önce imzalanan 2008 yılı ilaç alım protokolünde de yer alan ve üzerinde anlaşma sağlanan ‘kamu kurum ıskontosu’nun da içinde yer aldığı bazı maddelerinin uygulanamayacağının hükümet tarafından dile getirilmesi üzerine ‘ilaç krizi’ yeniden gündeme geldi. Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik ile bir araya gelen eczacılar yaklaşık 3 saatlik toplantıda protokolün bir an önce yürürlüğe girmesini istedi.

PROTOKOL YÜRÜRLÜĞE GİRSİN

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, ‘2008 Yılı İlaç Alım Protokolü’ görüşmeleri sürecinde protokolün eş muhataplarından biri olarak adil bir protokol imzalanması için uzun görüşmelerin sürdürüldüğünü ancak, görüşmelerin SGK’nın dayatmacı tutumu karşısında tıkandığını öne sürdü. 2008 protokolü öncesi yüzde 3’lük yükü taşıyamayacaklarını yetkililere anlattıklarını belirten Çolak, 3 bakanın da devreye girerek kamu kurum iskontolarından dolayı haklarının tescil edildiğini, bunun ortadan kaldırılarak eczacıya yük getirmeyeceklerini ifade ettiklerini söyledi. Ancak sanayicinin bundan son anda vazgeçtiğini onun için de bunu hayata getiremeyeceklerini söylediklyerini belirten Çolak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolayısıyla biz kendimize ait olmayan bu yükü taşımak istemiyoruz. Biz devletle bir protokol yapıyoruz, bu protokol neticesinde bir iskonto oranında kamuya bir indirim yapıyoruz ve bunun bedelini çekiyoruz, yeni bedeller istemiyoruz. Bu anlamda da kamunun ve ilaç sanayicilerinin bizim üzerimize dolaylı yollardan yıktığı bu yüzde 3’lük farkı vermek istemiyoruz. Bir tutanağa 30 Haziran da, 3 bakanla birlikte imza attık. 8 Temmuz'da ise SGK başkanıyla bir protokol imzaladık. Ancak bu protokol bugüne kadar yürürlüğe girmedi. Meslektaşlarımız protokol ve sözleşmeleri kurumlara teslim etmek istediklerinde ise, sözleşmeleri geri almamak gibi bir hukuk dışı davranışla karşılaştık. Biz bu sözleşmeleri kuruma teslim etmek ve protokolün yürürlüğe girmesini istiyoruz. Çabamız bu noktada.”

‘SIKINTININ BOYUTU BÜYÜK OLUR’

Eczacıların sözleşmeleri 1 Ağustos tarihine kadar yenilemek zorunda olduğunu hatırlatan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, “Ancak kurum sözleşmeleri almayınca sözleşmeler otomatikman ortadan kalkıyor. Sözleşmesiz bir döneme giriliyor. Sözleşmesiz döneme girilince de eczacılar mecburen vatandaşa parayla ilaç satmak zorunda kalacaklar” dedi. Çolak, sıkıntının boyutunun çok büyük olabileceğini vurgulayarak, “Çünkü, reçeteler ilaç fiyatı başına değişiyor. özellikle raporlu hastalarda, hayati öneme haiz hastalıklarda ilaçların fiyatları çok yüksek oranlarda. Bu ilaçları almak konusunda vatandaş çok büyük güçlük çeker, bu da hepimiz açısından sıkıntılı bir ortama yol açar” diye konuştu.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Çolak, hükümete yaptığı çağrıda, imzalanan protokol ve sözleşmeye sahip çıkmalarını istedi. Yapılan protokolde 3 bakan ve kendisinin de imzasının bulunduğunu hatırlatan Çolak, “Biz sorunlarımızı anlattık onlarda çözüm konusunda katkı sağladılar. Bunun için teşekkür ediyoruz. Ancak bugün geldiğimiz noktada ‘biz bunu yapamıyoruz’ demeleri, bizim devlet geleneğimizle çok bağdaşır bir şey değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!