Cousteau’nun oğlu dev ahtapotun peşinde

Güncelleme Tarihi:

Cousteau’nun oğlu dev ahtapotun peşinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın gelmiş geçmiş en önemli deniz araştırma-cılarından biri olan Kaptan Cousteau'nun oğlu Jean-Michel Cousteau, Fransız yazar Jules Verne'nin ‘Denizler altında 20 bin fersah’ isimli kitabında tarif ettiği dev canavarı yakalamaya hazırlanıyor.

KAPTAN Cousteau'nun 61 yaşındaki oğlu Jean-Michel Cousteau, babasının maceralarını aratmayacak bir maceranın peşine düştü. Oğul Cousteau, dev bir ahtapotun peşine düştü. Yeni Zelanda'nın güney sahillerinde yaşadığı sanılan dev ahtapotun boyunun 60 metreye ulaştığı söyleniyor.

Jules Verne'nin kitabında Nautilus isimli denizaltıya sarılan dev ahtapotun bir benzeri olan canavarın sekiz kolu ve futbol topu büyüklüğünde gözleri bulunduğu tahmin ediliyor. Dev ahtapotun suyu yuttuktan sonra sağ gözünün altından püskürterek hareket ettiği sanılıyor.

Dünyanın en büyük omurgasız hayvanı kabul edilen ‘Architeuthis dux’un tek düşmanı kaşalotlar. Kaşalotlar, günde üç, dört adet dev ahtapot yutabiliyor.

Bugüne kadar görülen en büyük ahtapot, 1878 yılında Newfoundland'da (Kanada) Thimble Tickle plajında karaya vuran bir hayvandı. 6.5 metre gövdesi, 10 metrelik kollarıyla boyu 16.5 metreyi aşıyordu. Gözlerinin çapı 46 santimdi. Ancak okyanusun başka bölgelerinde boyu 36 metreye varan vantuzlara rastlandı. Bu da dev kalamarın 60 metreden büyük olduğunu gösterir.

Cousteau, Kairoura Kanyonu'nda iki deniz altıyla birlikte 600 metre derinliğinde pusuya yatacak. Robot kollarına ton balığı yerleştirilerek canavar, tuzağa düşürülmeye çalışılacak. Av operasyonu filme alınacak ve internetten yayınlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!