Coşan'ın cenazesi Eyüp Sultan'a defnedildi

Güncelleme Tarihi:

Coşanın cenazesi Eyüp Sultana defnedildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2001 00:00


Nakşibendi Cemaati lideri Esad Coşan ve damadı Ali Yücel Uyarel'in dün Türkiye'ye getirilen cenazesi bugün Eyüp Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi. Coşan'ın Süleymaniye'ye defnedilmesiyle ilgili kararnamenin Cumhurbaşkanı Necdet Sezer tarafından iade edilmesinin ardından Coşan'ın ailesi cenazeyi Eyüp Sultan Mezarlığı'na defnetme kararı aldı. Bu kararı açıklayan Coşan ailesinin sözcüsü Coşkun Yılmaz cenaze töreni ile ilgili bilgileri İstanbul Valiliği'ne ilettikleri belirtti. Cenazeye katılımın yoğun olması nedeniyle polis güvenlik önlemi aldı.

Mahmut Esad Coşan ile damadı Ali Yücel Uyarel için Fatih Camii'nde cenaze namazı kılındı. Yenibosna'daki Hayrünnisa Hastanesi'nden alınan cenazeler uzun bir araç konvoyu eşliğinde Fatih Camii'ne getirildi. Cami avlusunda toplanan binlerce kişi, Cuma namazı ve cenaze namazı için saf tuttu. İzdiham ve arbede içinde mezarlığa götürülen cenazeler ancak saat 16.00 sıralarında toprağa verilebildi. Cenazelerin toprağa verilmesinin ardından Kuranıkerim okundu ve dua edildi.

Menderes'e ayrılan yere gömüldü

Mahmut Esat Coşan ve damadı Ali Yücel Uyarel, eski başbakanlardan Adnan Menderes için ayrılan mezar yerine gömüldü. Menderes'in kabrinin Yassıada'dan İstanbul'a nakli için yapılan çalışmalar sırasında önce Eyüp Sultan'da bir yer ayrıldığı ancak Topkapı'daki Anıt Mezar gündeme gelince bundan vazgeçildiği, Coşan ve damadının da bu yere gömüldükleri öğrenildi.

Yeni lider Nurettin Coşan

Cuma namazının ardından Fatih Camii imamı Süleyman Pervaneli bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından cenaze namazı İskenderpaşa Camii eski imamlarından Mikdat Kutlu tarafından kıldırıldı. Kutlu yaptığı konuşmada da, Mahmut Esad Coşan'ın hizmetlerini anlatarak, ''Coşan'ın yokluğu sırasında oğlu Nurettin Coşan'ı vekil atadığını'' söyledi.

Cenaze namazının kılınmasının ardından Mahmud Esat Coşan'ın tabutuna yakın olmak isteyen kalabalık, musalla taşının bulunduğu bölüme doğru yavaş yavaş ilerlemeye başladı. Kalabalık anonslarla uyarılırken, bir grubun tabutu ellemek istemesi üzerine izhidam yaşandı. Coşan ve Uyarel'in cenazeleri tekbirler eşliğinde cami avlusundan çıkarılarak, Eyüp Mezarlığı'na götürülmek üzere cenaze arabalarına konuldu. Polis, camiye girişte kontroller yaparken, avludaki düzeni sağlamak için de özel bir güvenlik şirketi görev yaptı.

Kimler katıldı?

Esad Coşan'ın Fatih Camii'ndeki cenaze namazına kapatılan RP'nin yasaklı lideri Necmettin Erbakan, FP Genel Başkanı Recai Kutan, Hasan Celal Güzel, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Vehbi Dinçerler, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, DYP milletvekilli Celal Adan, FP milletvekilleri İrfan Gündüz, İsmail Kahraman, Abdullah Gül ile kapatılan RP'nin milletvekilleri Ahmet Tekdal, Hasan Hüseyin Ceylan katıldı. Erbakan camiye girişi sırasında alkışlarla karşılandı ancak kalabalık bir grubun tepkisi üzerine alkış sesleri kesildi. Coşan'ın cenazesi namazı sırasında kadınlan camiye girmedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!