Cool Türkiye!

Güncelleme Tarihi:

Cool Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2001 01:34

Totem, New York'ta mobilya ve tasarım objeleri konusunda mağaza ve galerileri bulunan Totem Grubu tarafından çıkarılıyor.

Dergi, sayfalarında daha çok avantgarde tasarımlara yer veriyor. Atıl Kutoğlu, Merve Kitapçı, Tulya Madra, Gökhan Avcıoğlu, Banu Şahinoğlu ve Mehmet Ermiyağla da son sayıda yer almayı başaran Türk tasarımcılar.

Yabancı basında konu Türkiye olunca yapılan klasik açılışlardan biri: Sarı ve kırmızı tonlarda kocaman bir cami fotoğrafı. Totem'in Türkiye dosyası da tam sayfa Sultanahmet Camii fotoğrafı ile başlıyor. Ama keşke altında Aya Sofya yazmasaydı diye düşünmeden geçemiyoruz.

Yazının başlığı ise Cool Turkey (Serinkanlı Türkiye). Yazı en baştan okuyucularına kafalarında yer eden Geceyarısı Ekspresi imajını gözden geçirmelerini öğütlüyor.

‘‘Türkiye İtalyanlara kahveyi, Hollandalılara laleyi öğretti. Noel Baba olarak tanıdığımız Aziz Nicholas Türkiye'de doğmuştu. Aslında Batı kültürünün pekçok öğesi bu topraklarda filizlendi. Şimdi Batı borcunu bu efsanevi topraklara modern mobilyalar ihraç ederek ödüyor.’’

TÜRK TASARIMCILARI

Türkiye dosyasında daha çok tasarımların sergilendiği fotoğraflara yer verilmiş. Birkaç cümle ile bazı Türklerden de söz ediliyor.

Bunların başında Yasemin Kozanoğlu geliyor. Bir model ve tur rehberiyken yönetmen Sinan Çetin tarafından keşfedildiği ve ‘‘Romantik’’ filminde oynayarak meşhur olduğu anlatılıyor. Yasemin Kozanoğlu, dergide yer alan bütün tasarım fotoğraflarında da model olarak karşımıza çıkıyor.

Çalışmalarını Viyana'da sürdüren Atıl Kutoğlu'ndan ise uluslararası şöhrete sahip tek Türk moda tasarımcısı, olarak söz ediliyor (Rıfat Özbek unutulmuş). Kutoğlu'nun birkaç yıl önce New York'ta bir şov düzenlediği, çok beğenildiği belirtiliyor ve Atlantic Records'un sahibi Ahmet Ertegün'ün onu yeniden ABD'ye gelmesi için ikna ettiği anlatılıyor.

BISHOP MAĞAZASI

Yeni Türk iç tasarımının en iyi örneği olarak da İstanbul'daki Bishop Mağazası gösteriliyor. Burada uluslararası tasarım dünyasından birçok ünlü ismin eserlerinin yer aldığı belirtiliyor. Türk tasarımcılardan da özellikle Merve Kitapçı'nın ışıklandırmayla ilgili tasarımlarından övgüyle söz ediliyor.

Bir de New York'taki Terminal NYC Mağazası var. Terminal NYC, Tulya Madra, Gökhan Avcıoğlu ve Banu Şahinoğlu adlı üç Türk'e ait. Onlar da Türkiye'deki tasarımcıların işlerini New York'ta tanıtmaktan memnun olduklarını söylüyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!