Çocukların yüzde 40'ı çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Çocukların yüzde 40ı çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2002 14:54

Türkiye'de 16 milyon 88 bin çocuğun yüzde 39.9'u çalışıyor. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için ulusal politika geliştirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar ise sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Cenevre'de imzalanacak uluslararası program öncesi başlattığı toplantıların yedincisi, Antalya'da başladı.

Dedeman Otel'de bugün başlayan toplantıya Antalya Vali Yardımcısı Halil Kanat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Çalışan Çocuklar Bölüm Başkanı Erhan Batur, Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Aynur Güneş ve Antalya'daki kamu kurumlarıyla sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Halil Kanat, Antalya'nın, turizmdeki potansiyeli nedeniyle, çalışan çocuklar açısından cazibe merkezi oluşturduğuna işaret ederek, çocukların çalışmasını engellemenin en önemli yolunun, yasal düzenlemeler olduğunu bildirdi.

Kanat, ''Çocukları çalışmaya zorlayacak koşullar ortadan kaldırılmadan, çalışmalarını önleyebilmek de mümkün değildir. Hükümetin bu konuya yaklaşımı son derece olumludur. O halde, yasanın sağlıklı çıkması için bizim yapacağımız toplantılar ve ortaya koyacağımız gerekçelerin büyük önemi vardır'' dedi.

Çalışma Genel Müdürlüğü Çalışan Çocuklar Bölüm Başkanı Erhan Batur, gelişmekte olan ülkelerde 250 milyon çocuğun, Türkiye'de de 16 milyon 88 bin çocuğun yüzde 39.9'unun çalıştığını belirtti. Batur, 1 milyon 635 bin çocuğun ekonomik işlerde, 4 milyon 785 bin çocuğun ise ev işlerinde çalıştığını kaydetti.

Çok sayıda çocuğun fuhuş sektörüne sürüklendiğini, zorla çalıştırıldığını ve ailelerinden koparıldığını ya da aileleri tarafından izin verildiğini de kaydeden Batur, henüz bu konuda ellerinde sağlıklı rakamlar bulunmadığını ifade etti.

Ekonomik işlerde çalışan çocuklardan yüzde 44'ünün aileye destek amacıyla, bunların da yüzde 21'inin ailenin isteğiyle çalıştığını bildiren Batur, çalışan çocukların sadece yüzde 4'ünün kendi özel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalıştığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak Türkiye'de çalışan çocukların sayısının azaltılması, AB'ye uyum sürecinde çocukların sosyal güvencelerinin sağlanması ve sağlıklı bir toplum oluşturulması açısından yapılan çalışmanın büyük önemi olduğunu vurgulayan Batur, şöyle konuştu:

''Türkiye genelinde yapmakta olduğumuz bu çalışmalar sonrasında (Çalışmada Asgari Yaş ve 18 Yaş Altı Çocukları Hangi Alan ve Koşullarda Çalıştırılabileceği) ile ilgili yasa tasarısını hazırlayıp Başbakanlığa vereceğiz. Yasa, yapılacak bu çalışmalar çerçevesinde hazırlanacak. Yasanın Temmuz ayında Cenevre'de yapılacak ILO toplantısından önce çıkarılmasını bekliyoruz. Ulusal politikamız belirlenip yasa çıkarıldığı takdirde Cenevre'de hazırlanacak ''Uluslararası Çalışma Programı''na daha rahat imza atarız.''

Batur, Türkiye'nin 7 bölgesinde devam eden toplantılarda, çalışan çocukların durumunun bölgelere göre ele alanacağı, verilerle birlikte kurum ve kuruluşların yapacağı önerilerin de dikkate alınarak, sağlıklı bir yasanın hazırlanmasına katkı sağlayacaklarını bildirdi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim ÜyesiDoç. Dr. M. Ruhi Köse, çalışan çocukların sağlıksız bir toplumun hazırlayıcısı olduklarını belirterek, ''Yasa çıkarıldığı zaman, hangi yaş grubu çocuğun, hangi meslekte ve koşulda çalışacağı belirlenecek. O zaman sağlıksızlık da önlenecek'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!