Çocuklarımı özledim

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarımı özledim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2002 01:51

Taliban'a karşı gösterdiği başarı nedeniyle ABD'nin, ‘‘En Yüksek Cesaret Nişanı’’ ile ödüllendirdiği General Dostum, ailesiyle hasret gidermek için Türkiye'ye geldi. Dostum, Başbakan Ecevit ve yardımcılarıyla da görüşecek.

ABD'nin uluslararası teröre karşı savaşta gösterdiği kahramanlık nedeniyle, ‘‘En Yüksek Cesaret Nişanı’’ ile ödüllendirdiği Özbek General Raşid Dostum, Kuzey Afganistan'da savaşın bitmesinin ardından Türkiye'ye geldi. Afganistan Savunma Bakan Yardımcısı Raşid Dostum, Türkiye'de bıraktığı 6 çocuğu, eşi ve kardeşi Kadir Dostum'u görmek ve devletin zirvesiyle görüşmek üzere geldiğini belirtti. Dostum, İstanbul'dan Ankara'ya MİT'in uçağıyla getirildi. Dostum'un Türkiye'ye gelişini, Afganistan'daki gelişmeleri ve kendisini 49 gündür izleyen DHA muhabiri Faruk Zabcı adım adım takip etti. Türkiye'ye 15 komutanını da getirmek isteyen Dostum, iki hafta önce Türkiye'den uçak istedi. Ancak, Ankara, uçak gönderme isteğine sıcak yaklaşmayınca, Özbekistan Hava Yolları'yla Türkiye'ye geldi. Çok az sayıda kişinin bildiği Türkiye ziyareti için yola koyulan Raşid Dostum, Özbekistan'ı Afganistan'a bağlayan Dostluk Köprüsü'nde komutanlarıyla vedalaştı. Afganistan-Özbekistan sınırını oluşturan 1 kilometre uzunluğundaki Dostluk Köprüsü'nü geçen Dostum ve beraberindekilere pasaport veya kimlik kontrolü yapılmadı. Dostum, Özbekistan'ın Termiz Kenti'ne geçti ve oradan Taşkent'e geçerek 2 yardımcısı ve 2 korumasıyla Türkiye'ye hareket etti. Business Class'ta seyahat eden Dostum ile aynı uçağa binen gazeteciler, ‘‘Paşa uyuyor. İstanbul'da fotoğrafını çekersiniz’’ denilerek engellendi.

MİT'İN UÇAĞINA BİNDİ

Taşkent'ten havalanan uçak saat 08.15'te İstanbul Atatürk Havalimanı'na inerken, Dostum ve beraberindekiler, güvenlik kuvvetlerince alınarak özel bir odada misafir edildi. Başındaki klasik Özbek kalpağı ile uçaktan inen Dostum'un fotoğrafının çekilmesi güvenlik gerekçesiyle engellendi. Ankara Esenboğa Havalimanı'ndaki yoğun sis nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda yaklaşık 3 saat beklemek zorunda kalan Dostum, MİT'e ait özel bir uçakla Ankara'ya getirildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında ve MİT'in yakın korumasında Oran Sitesi'ndeki evine gelen Dostum, iki koç kurban edilerek ve çocuklarının elindeki çiçeklerle karşılandı. Evinin önünde kendisini bekleyen gazetecilere bir açıklama yapan Dostum, ‘‘Bir yıldır ailemden, çocuklarımdan ayrıydım. Onları çok özledim, çocuklarımı görmeye geldim. Türkiye'de kalacağım süre belli değil’’ diye konuştu. Başbakan Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Başbakan yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz'la görüşeceğini belirten Dostum, basına daha sonra bir açıklama yapacağını söyledi. Türkiye'de bulunduğu süre içinde sağlık kontrolünden de geçmesi beklenen Dostum'u, evinde Afganistan Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Elmurad Arghoon da ziyaret etti.

Öncü birlik bugün gidiyor

Afganistan'a gidecek 20 kişilik, Tuğgeneral Emin Alpman komutasındaki öncü keşif timi bugün C-130 tipi bir uçakla bölgeye hareket edecek. Uçakta ulaşım için iki cip yer alacak. Bu birlik, Dostum Ankara'da iken, 261 kişilik birliğin altyapısını hazırlayacak. Afganistan'a bugün gidecek ekipte, Türk Hava Kuvvetleri'nin Afganistan'daki havaalanlarına teknik destek vermek üzere göndereceği 10 kişilik ikinci heyet de yer alacak. Aynı uçakta uluslararası karargáhta görev yapacak 6 kurmay subay da bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!