Çocuk parası ne zaman yatar? Çocuk parası ne kadar, nasıl başvurulur? İşte başvuru şartları ve detayları 2022

Güncelleme Tarihi:

Çocuk parası ne zaman yatar Çocuk parası ne kadar, nasıl başvurulur İşte başvuru şartları ve detayları 2022
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 18:00

Son dönemlerde vatandaşların internet aramalarında en çok sorguladığı konulardan biri de çocuk parasının ne zaman yatacağı. Özellikle yeni doğum yapmış olan annelerin merak ettiği çocuk parası ne kadar, kimlere verilir, ne zaman yatar gibi soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. İşte 2022 çocuk parası hakkında detaylı bilgiler.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her doğum yapan TC vatandaşına verilmekte olan çocuk parası, yeni doğum yapmış ya da doğum yapmaya hazırlanan anne adayları için merak konusu. İlk çocuk, ikinci çocuk ve üçüncü çocukta farklılık gösteren çocuk parası ne kadar, çocuk parası ne zaman yatar soruları bütçe planlaması yapan anne- babaların en son sorguladığı konulardan biri olmaya devam ediyor. İşte, tüm bu sorularla ilgili detaylar…

ÇOCUK PARASI NEDİR?

Devlet, yeni doğum yapan annelerin masraflarına bu dönemde destek verebilmek için onlara yardım yapmayı amaçlar. Çocuk parası da bu yardımlardan biridir. Çocuk parası, doğum yapan “tüm” annelere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bir yardımdır. Önceden de belirttiğimiz gibi bu yardımdan tüm doğum yapmış anneler faydalanabilir.

Haberin Devamı

ÇOCUK PARASI NE KADAR 2022?

Çocuk parasının miktarı, doğan çocuğun sayısına göre değişiklik gösterir. Çocuk parası miktarları ise aşağıdaki gibidir:

  • İlk çocuk için 300 TL.
  • İkinci çocuk için 400 TL.
  • Üç ve daha fazla çocuk için 600 TL.

ÇOCUK PARASI NASIL ALINIR?

Çocuk parası alabilmek için öncelikle ailenin ilgili nüfus müdürlüğüne gidip çocuğu Kimlik Paylaşım Sistemi’ne (KPS) kaydettirmesi gerekir. Sonrasında ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Doğum Yardım Başvuru Dilekçesi’ni eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmalıdır. Dilekçeyi doldurduktan sonra başvurunuzu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapabilirsiniz.

Çocuk parası ne zaman yatar Çocuk parası ne kadar, nasıl başvurulur İşte başvuru şartları ve detayları 2022

ÇOCUK PARASI BAŞVURU ŞARTLARI

Çocuk parası alabilmek için, devlet annelerden bazı şartlar istemektedir. Çocuk parası almak için aranan şartlar ise şu şekildedir:

Doğum yapan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da mavi kart sahibi olması gerekir.

Yardım almak için annenin bizzat başvuru yapması şarttır.

Bu yardım 15.05.2015 tarihinden sonra yapılan doğumlar için geçerlidir. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

Haberin Devamı

Ölü olarak gerçekleşen doğumlarda bu yardım yapılmaz.

ÇOCUK PARASI NE ZAMAN YATAR?

Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Doğum Yardımı tek seferlik bir yardımdır.

Çocuk parası için yaptığınız başvurunun kabul edilip edilmediğini ya da paranın yatıp yatmadığını ise;

En yakın PTT şubesine giderek,

E-Devlet Kapısı üzerinden online sorgulama yaparak,

Telefon ile 444 1 788 numaralı PTT Müşteri Hizmetlerini arayarak kontrol edebilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!