Çocuk Kurultayı 26 Haziran'da

Güncelleme Tarihi:

Çocuk Kurultayı 26 Haziranda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Valilik ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın gerçekleştireceği 1. Çocuk Kurultayı'nda çocuk sorunlarına, İstanbullu çocuklarla birlikte çözüm yolları araştırılacak.

8 komisyon kurulacak

t Çocuk Hakları Sözleşmesi Ana Kriterleri: Çocuğun yaşama ve gelişme hakkının korunması, çocuğa karşı her tür ayrımcılığın önlenmesi, çocuğun öncelikli yararının gözetilmesi, çocuğun görüşünün alınması konuları incelenecek.

t Çocuk, Aile ve Kent Komisyonu: Çocuğun haklarına uygun hizmet planları, işçiliğin, istismarın, suça itilmenin önlenmesi, güvenli yaşam ortamı, yaşanabilir konut standartı, kent hayatı ve çocuk ele alınacak.

t Medeni Haklar ve Özgürlüklerin Çocuklar Açısından Değerlendirilmesi: Çocuğun isim ve tabiyeti ve kimliğinin korunması, çocuğun ifade hakkı, bilgilenme hakkı, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü, özel yaşamın korunması, işkenceye, insanlık dışı, aşağılayıcı, zalim ceza ya da muameleye tabi tutulmama hakkı gibi başlıklar komisyonda değerlendirilecek.

t Ailenin ve Aile İçinde Çocuğun Korunması ve Çocuğun Statüsü: Velayet ilişkisi ve ana baba sorumluluğu, çocuk gelişimi ve aile içi etkileşim, ailenin yönlendirilmesi, ailenin bütünlüğünün korunması, aile içi istismar ve ihmal, velayet ilişkisinin kötüye kullanılması, ailenin dağılması halinde çocuğun temsili ve çocuğun çıkarlarının korunması konuları komisyonda incelenecek.

t Yerleştirme Durumunda Koruma: Çocuğun ailesi ile birlikte aile içinde desteklenmesi, aileye alternatif müesseselerde çocuğun korunması

t Sağlık ve Çocuk Refahı: Özürlü çocuklar, sosyal güvenlik ve çocukların bakımı için hizmet veren kurumlar, aile planlaması, sokak çocukları, yaşam seviyesi, yeni doğan çocuk, 0-5 yaş çocuk, sağlık ve tıbbi hizmetler, kronik hastalıklar, okul sağlığı ve ergenlik, çevre hakkı, sigara ve çocuk sağlığı.

t Eğitim, Boş Zamanları Değerlendirme ve Kültürel Etkinlikler: Eğitim, mesleki eğitim ve yönlendirme, eğitimin hedefleri, kız çocuklarının eğitimi, eğitimde fırsat eşitliği, okul disiplin yönetmeliği, üstün yetenekli çocukların eğitimi, özürlü çocukların eğitimi.

t Özel Durumlardaki Çocuklar: Mülteci çocuklar, silahlı çatışmadan etkilenmiş çocuklar, özellikle de alınan fiziki, psikolojik readaptasyon ve sosyalleştirme tedbirleri, medyada çocuk istismarı, çocuk kaçırma satış ve ticareti, Türkiye'de yaşayan yabancı ülke çocukları.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Sarayı'nda 26-27 Haziran'da gerçekleşecek 1. İstanbul Çocuk Kurultayı’nda her yaş grubu, eğitim ve sosyal düzeydeki çocuğun sorunlarına çözüm önerileri ele alınacak. Kurultay sonrasında, 'Acil İstanbul Çocuk eylem Planı' oluşturulacak.

Kurultayda, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin açılımına yönelik yönergesi dikkate alınarak komisyonlar oluşturulacak. Çocukların eğitim, sağlık, hukuki açıdan durumları tespit edilecek.

Ön hazırlık çalışmalarına 135 akademisyen, uzman ve uygulamacının katıldığı 1. İstanbul Çocuk Kurultayı'nda kent çocukları 360 kişiyle temsil edilecek. Kurultay için kentin tüm ilçelerden 5-7, 8-10, 11-13 ve 14-17 yaş grubundaki çocuklar birer temsilci seçecek.

Görüşleri alınacak

Çocuk Kurultayı'nda sosyal güvenceden ve aile ortamından yoksun, korunmaya muhtaç, sağlıksız koşullarda çalıştırılan, sokakta yaşayan ve çalışan, özürlü, özel eğitime muhtaç, sağlıklı büyümeyen, eğitim çağına geldiği halde okula gidemeyen, göçle veya mülteci olarak İstanbul'a gelip, risk altında olan çocukların mutlu bir çocukluk yaşaması için gereken koşulların sağlanması hedefleniyor.

Öncelikler tespit edilecek

Kurultayda, komisyon raporları görüşülürken öncelikle İstanbullu çocukların kent yaşamıyla, gelişme haklarıyla ilgili görüşü alınıp, kararlara çocuk görüşü yansıtılacak. Ayrıca çocuğa karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi anlaşması ilkeleri doğrultusunda mevzuat, politika ve uygulama açısından öncelikler tespit edilecek, bu alanda çalışan akademisyen, uzman ve sivil toplum kuruluşları tarafından önerilen araştırma bildiri, projeleri kamuoyunun dikkatine sunulacak.

Fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal özellikleri nedeniyle özel ilgi ve eğitime ihtiyacı olan çocuklar, göçmen, mülteci, sokakta yaşayan, çalışan, madde kullanan çocukların yaşam standartları da kurultayda gündeme gelecek.

Dört çocuktan biri çalışıyor

DEVLET İstatistik Enstitüsü son genel nüfus sayımına göre çocuk nüfusu, genel nüfusun yüzde 42.78'si. İstanbul, genel nüfusa oranla çalışan çocuk oranı en yüksek olan kentlerimizde en üst sırada yer alıyor. Kentte her 4 çocuktan biri güvencesiz olarak çalıştırılıyor. Türkiye'de her doğan 1 milyon 358 bin bebekten altıda biri İstanbul'da dünyaya geliyor. Çocuk nüfusun ise yüzde 7.5'i özürlü olarak yaşamını sürdürüyor. İstanbul'da sokak çocuklarının tam olarak sayısı bilinmiyor, ancak uzmanlar bunun 10 bin civarında olduğu tahmininde bulunuyor.

Yargılanan çocuklara destek

Haberin Devamı

YARGILANAN çocukların eğitimleri için çalışan Dostlar Dayanışma Derneği, eğitim programına ekonomik destek sağlamak amacıyla Dedeman Oteli'nde bir kermes düzenledi. Açılışta Mediha Şen Sancakoğlu ve Onur Akay konser verdi. Bir konuşma yapan dernek başkanı Güney Haştemoğlu ’’Çocuk ve gençlik bayramlarının kutlanması, Türkiye'de çocuk haklarının gerçekleştiği anlamına gelmez’’ dedi. Adalet Bakanlığı'nın önerisiyle, çocuk suçlular alanına yönelen Dostlar Dayanışma Derneği, kurduğu Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı ile birlikte çalışmalarını sürdürüyor. Dernek başkanı Haştemoğlu çocuk mahkemelerinin bulunduğu binada bir odada çalışmaya başladıklarını, daha sonra Kadıköy'de kendilerine ait binaya taşındıktan sonra buraya bir eğitim merkezi kurduklarını söyledi. Dernek el işi ürünlerin satıldığı kermesten elde ettiği gelir ve 23 Nisan'da NTV ile düzenlenen Çocuklara Armağan bağış kampanyasında sağlanan toplam 1 milyar 415 milyon lira ile Kadıköy'deki merkezde düzenlenmesi planlanan bilgisayarlı muhasebe, bilgisayar operatörlüğü kurslarını gerçekleştirecek. Kurslar eylül ayında başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!