’Çocuk kovucu’ alete barış ödülü

Güncelleme Tarihi:

’Çocuk kovucu’ alete barış ödülü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2006 00:00

Nobel’e alternatif olarak verilen ve bilim dünyasının eğlenceli yüzüne ışık tutan "Ig Nobel" ödülleri sahiplerini buldu. Ödül kazanan çalışmalar arasında, "ağaçkakanların neden başının ağrımadığını" açıklayan ve "makata parmakla bastırmanın hıçkırığı neden kestiğini" inceleyen ABD-İsrail ortak araştırması gibi çalışmalar yer alıyor.

Ağaçkakanların kafataslarını inceleyerek bir günde 12 bin kez gagasını ağaca vurduğu halde neden başağrısı çekmediklerini araştıran Ivan Schwab ve Philip RA May ornitoloji (kuşbilimi) dalında ödül aldı.

Ig Barış Nobeli, Welshman Howard Stapleton’un geliştirdiği ve 30 yaş üstü yetişkinlerin duyamadığı, ancak ergenlik çağındakilerin işittiği rahatsız edici bir ses çıkaran "çocuk kovucu" alete verildi.

"Bir grup fotoğrafında, herkesin gözünün açık çıkmasını kesin olarak garantilemek için kaç fotoğraf çekilmelidir" sorusuna cevap bulan Nic Svenson ve Piers Barnes, matematik dalında ödüle layık görüldü.

"Gübre böcekleri neden hızlı yer" başlıklı makaleleriyle Vasmiya El Hoty ve Fatin El Mussalam beslenme dalında ödül aldı.

"Yazı tahtasına sürülen tırnağın sesi neden bu kadar rahatsız edicidir" çalışmalarıyla D Lynn Halpern, Randolph Blake ve James Hillenbrand, akustik dalında ödül aldı.

IG NOBEL NEDİR

Yeniden üretilmeyecek ve üretilmemesi gereken bilimsel çalışmalara verilen ve bu yıl 16. kez dağıtılan "Ig Nobelleri"ni kazanan bütün araştırmalar, gerçek veriler içeriyor ve çoğu prestijli bilim dergilerinde yayımlanmış oluyor. Herhangi bir para ödülü içermeyen bu eğlenceli ödülün, hayal gücünü onurlandırmak ve insanların dikkatini bilim, tıp ve teknolojiye çekmek amacı taşıdığı" belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!