Çocuğunuz okuldan korkarsa

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuz okuldan korkarsa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Okula yeni başlayacak çocuklardan bazılarında ortaya çıkan ‘‘okul korkusu’’nu, ailelerin anlayışı ve psikologların yardımıyla çözmek mümkün. Uzmanlar okul başlamadan anne babaların çocuklara bilgi vermesi, mümkünse okula götürüp, sınıfını, sırasını göstermesinin yararlı olacağını söylüyor.

Psikolog Alanur Özalp, ‘‘okul korkusu’’ yaşayan çocukların daha başlamadan okulla ilgili hayaller kurduklarını, başladıklarında da kurdukları hayallerin gerçekle örtüşmemesi sonucu okula gitmek istemediklerini söylüyor. Özalp, bu durumun ‘‘hiperaktif’’ olarak adlandırılan grupta daha sık görüldüğünü belirtiyor. Sıra arkadaşının ya da okul bahçesinde başka bir çocuğun ağladığını gördüğünde de çocuğun etkilendiğini ifade eden Özalp, ‘‘Çocuklar, öğretmeninin kendisini çok sevmesini istiyor. Eğer kendi yaptığı şeyleri, örneğin yazdığı yazıyı, yaptığı resmi beğenmiyorsa, öğretmeninin onu kendi istediği kadar sevmeyeceğini düşünerek okula gitmek istemiyor’’ diyor.

Bu çocukların tepki olarak, öğretmeninin söylediği şeyleri yazmadıklarını, tahtaya kalktıklarında sorulanları bildikleri halde cevaplamadıklarını, okuyabilmelerine rağmen okumadıklarını anlatan Özalp, söz konusu çocukların, öğretmenlerinin bütün öğrencilere eşdeğerde sevgi göstermesine de katlanamadıklarını ifaoe ediyor. Anne ve babaların çocuklara, okul hakkında daha önce bilgi vermelerini öneren Özalp, şunları söylüyor:

‘‘Çocuk okula başlamadan önce, mutlaka okulda yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirilmeli. Okula gidip, sınıfını, mümkünse sırasını görmeli, okul bahçesini gezmeli. Okul müdürü ve sınıf öğretmeni ile tanışmalı.’’

Özalp, çocuğun okula başlayacağı dönemde anne-babanın olası problemleri nedeniyle evden ayrılmaları ya da boşanmaları söz konusuysa, bu kararların ertelenmesi ve bu durumlarda psikolojik yardım alınması gerektiğini de bildiriyor.

Çocukların okula 1.5 ayda alıştığını belirten Özalp, ‘‘Önce annelerinin yanlarında oturmasını, bir süre sonra koridorda durmasını, daha sonra da bahçede beklemelerini isteyerek, yavaş yavaş okula alışıyorlar’’ diye konuşuyor. Özalp, okullar açıldıktan iki ay sonra hala annesini yanında isteyen çocuklar için psikolojik yardım alınmasının, en doğru karar olacağını da söylüyor.

Bu çocukları okula göndermemenin çözüm olmayacağına da değinen Özalp, bazı günlerde okula gönderilmeyen çocuklarda korkunun daha da yoğunlaştığını kaydediyor. Bu çocuklara kesinlikle sert tepki verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Bu durumda çocuk annesine, babasına daha fazla bağlanıyor, ters tepki veriyor. Bu da okuldan soğumasına yol açabilir’’ diyor. (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!